Прочитај ми чланак

ВАНРЕДНИ САСТАНАК У ПРИШТИНИ: Владајућа коалиција о таксама на робу из Србије

0

Састанак се одржава након што је у коалицији дошло до подела о томе да ли таксе на робу из Србије треба укинути или не

У Приштини је у току ванредни састанак чланова владајуће коалиције ПАН, сазван због разлика у ставовима по питању укидања такси на робу из Србије, јављају приштински медији.

Састанку у тзв. косовској влади присуствују лидер АБК и премијер Рамуш Харадинај, председник парламента Кадри Весељи, потпредседник владе Енвер Хоџај.

Весељи и Хоџај су виђени како улазе у зграду владе, а према незваничним информацијама портала, на састанку су и лидер Социјал-демократске иницијативе Фатмир Љимај и лидер АКР Беџет Пацоли.

Састанак се одржава након што је у коалицији дошло до подела о томе да ли таксе на робу из Србије треба укинути или не.

Медији су раније данас пренели и да је за 14 сати био заказан телефонски разговор саветника за националну безбедност САД Џона Болтона и Харадинаја, који је, према очекивањима, требало да укори лидера АБК и лично му пренесе поруку председника Доналда Трампа.

САД су посебно изиритиране Харадинајевим писмом којим је од земаља Квинте, а посебно од САД и Брисела, тражио да иницирају и организују међународну конференцију о косовском питању у замену за укидање такси, уз одређене услове.

Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај изјавио је данас да председник тзв. Скупштине Косова Кадри Весељи „и други“ нису послушали став Сједињених Америчких Држава када су како је рекао, „због страха за себе“, покушали да укину Специјални суд за злочине ОВК.

Како је пренела приштинска агенција косовапресс.цом, Харадинај је у Јунику рекао да се у покушај укидања тог суда, децембра 2017. године, укључио и председник Косова Хашим Тачи, из страха да ће се наћи пред Специјалним судом.

– Нису успели да обезбеде гласове и да ставе ван снаге Закон о Специјалном суду. Тада нису бринули о пријатељству са САД, које сада желе да сачувају јер је у питању био њихов лични интерес, страх од Специјалног суда – казао је косовски премијер.

Харадинај је позвао председника Косова Хашима Тачија, председника парламента Кадрија Весељија, лидере опозиционих Демократског савеза Косова и Саммопредељења, Ису Мустафу и Аљбина Куртија да буду јединствени и да за укидање таксе на увоз робе из Србије услове Београд признањем Косова, наводећи да без признања неће доћи до укидања таксе.

– Ово није против Америке. Нама је Србија непријатељ. Ми ћемо им дати тржиште када нас буду признали – казао је Харадинај.

                        ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!