Прочитај ми чланак

Вади се на корону: Чеда сме да бије, а од полиције се крије

0

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић, који је пре неколико дана напао Жарка Ивковића, власника Клинике за физикалну терапију "Физио центар" на Новом Београду, још увек није саслушан у полицији уз оправдање да се након лечења од коронавируса на Инфективној клиници, налази у обавезној кућној самоизолацији. Зашто ову меру није поштовао у тренутку када је изазвао инцидент и да ли ће и због тога бити позван на кривичну одговорност или ће се пак, у оба случаја позвати на посланички имунитет који и даље ужива биће познато наредних дана.

Како је за портал Нова.рс појаснила портапролка Трећег опсновног тужилаштва Маја Делић, Јовановић још увек није саслушан по њиховом захтеву због обавезне самоизолације, као и да ће тужилаштво испитати да ли је због непоштовања те мере у тренутку када је напао Ивковића, починио и кривично дело из области непоступања по здравственим прописима за време епидемије.

“Током ванредног стања, на снази су биле посебне одредбе за процесуирање особа које нису поштовале мере самоизолације. Престањком ванредног стања повучена је и та наредба, али то аутоматски не значи да не постоји кривична или прекршајна одговорност у вези са тим делима, што ће тужилаштво у случају Јовановића посебно испитати”, казала је Делић за Нова.рс.

На вест да се Јовановић позвао на саомизолацију у тренутку када га је полиција по налогу тужилаштва позвала на саслушање, бурно је одреаговао и Ивковићев правни заступник Дејан Дубајић.

“Све је учињено да се у овом изузетно јасном предмету, са бројним доказима и видео снимцима, пролонгира даље поступање, упркос великој друштвеној опасности јер је реч о јавној личности, која понавља дела, односно чини различита дела – насилничко понашање, бахатости, угрожавање здравља, све то у стицају, у кратком временском периоду и упркос огромном интересовању јавности”, навео је Дубајић, а потом додао:

“То је човек који већ 15 година прави екцесе, и делује да ужива неку чудну заштиту система? Никада јавност није сазнала због чега му је додељена полицијска заштита, али почињемо да сумњамо да разлог може бити замерање на сличан начин бројним пословним људима, који можда заштиту нису добили од система, нити адекватну медисјку пажњу, а од којих систем штити „Јовановића“, новцем пореских обвезника”.

Дубајић каже да је “невероватан степен разумевања, толеранције и незаинтересованости надлежних за непочинства Чедомира Јовановића”.

“Сваки његов испад третира се од стране система повољније по њега него што би могао бити посматран од стране његових адвоката. Кажњавани су здрави људи који су током забране напуштали кућу, са 150.000 Динара. Чедомир Јовановић је то учинио два пута у три дана, после потврђеног вируса, после боравка у Ковид болници, и оба пута малтеретирао и злостављао недужне грађане. Он је дефинитивно у праву када тврди да за њега важе нега друга правила. Докле?”, пита се Дубајић.