Прочитај ми чланак

УЖИВО Студенти на блокади: Ноћ су провели у шаторима, грађани им доносили храну

0

Скоро 22 сата сата студенти блокирају раскрсницу Бирчанинове и Улице кнеза Милоша, тражећи отварање бирачких спискова. Ноћ су провели под отвореним небом у шаторима испред Министарства за државну управу и локалну самоуправу. Јутро уочи великог протеста ПроГласа којем ће се студенти придружити Нова.рс проводи управо са њима.

Студенти су од јуче у подне на раскрсници где су монтирали шаторе, звучнике, ћебад и монтажне столове.

Вече им је било испуњено наступом ДЈ-а, трибинама, а посетиле су их бројне јавне личности. Јутро су дочекали у шаторима које ускоро расклањају јер планирају да се прикључе протесту ПроГласа који је заказан за 12 сати.

Окупљеним студентима грађани који непрестано пристижу доносили су храну.

Како смо се уверили на лицу места, студенти су испунили своје обећање, па су од свега што су им грађани доносили направили ногодишње пакетиће. Ти пакетићи биће подељени социјално угроженој деци.

На шаторима који су им ноћас били једина кућа, исписано је „Студенти бацају светлост на пут“.

Студенткиња Ема: Атмосфера је била предивна

Студенткиња Ема Миленковић каже за Нова.рс да они сада обављају последње припреме пред крај свог камповања.

„Ускоро ћемо склонити шаторе, студенти сада скупљају смеће. Атмосфера јуче је била предивна. План је да до 12 већ стигнемо на Теразије где је протест ПроГласа“, каже Миленковићева.

Студенти стижу на протест ПроГласа у 12 сати

Данас се у подне код теразијске чесме одржава велики протест иницијативе ПроГлас. Како су раније саопштили организатори, протест ће бити миран и без инцидената.

Позив грађанима да се придруже сутрашњем протесту, упутио је и професор Миодраг Јовановић.

„Позивам све грађане Србије који су у могућности да дођу 12 сати пред Теразијску чесму на митинг који организује ПроГлас са свим другим организацијама цивилног друштва и оним политичким актерима који се осећају покраденим у овом изборном процесу. Позив је упућен заиста свим грађанима, укључујући и наше сународнике и суграђане из Сурдулице који су гласали за СНС и који најбоље знају шта значи покрадена изборна воља услед изборних миграција, претњи, уцена и лажних бирачких спискова“, рекао је Јовановић за Нова.рс.

Позив је раније стигао и од глумца Драгана Бјелогрлића.

„Ми позивамо свих 190.000 потписника ПроГласа да се одазову, све грађане, студенте, чланове политичких организација који се осећају угрожено и да на овим изборима није испоштована њихова воља“, рекао је један од иницијатора ПроГласа Драган Бјелогрлић.

Позив је упутила и некадашња реторка Универзитета у Београду Иванка Поповић.

„Сви људи добре воље који желе на миран начин да искажу своје неслагање с овим што се дешава у нашој земљи су добродошли. Небитно је ко организује сам скуп, већ да се искаже неслагање с тренутним стањем“, рекла је некадашња реторка Универзитета у Београду Иванка Поповић.