Прочитај ми чланак

Опет блокиран РИК, изнет само један захтев – поништавање избора ФОТО, ВИДЕO

0

Други по реду протест грађана и проевропске опозиционе коалиције "Србија против насиља" одржан је вечерас испред Републичке изборне комисије (РИК). Грађани и опозиција због изборне крађе траже поништавање београдских и парламентарних избора. Нови протест одржаће се сутра у 18 часова на истој локацији. Сва најновија дешавања могли сте да пратите у нашем блогу уживо.

21:37

Завршен протест испред РИК-а, нови сутра у 18 часова

Студенти су позвали на крај протеста испред РИК-а, а нови ће се одржати сутра у 18 часова. На крају протеста имали су једну поруку – спавајте лепше него Загорка Доловац.

20:54

Београђанин Карло започео штрајк глађу

Младић, који наводи да је рођени Београђанин са Врачара, започеће штрајк глађу и спаваће вечерас испред РИК-а.

Он је испред РИК-а дошао са својим псом и ћебетом и навео да ово ради зато што су га погодила дешавања у недељу.

20:46

Тепић: Добили смо редован извештај, а тражили смо укључење у Дневник РТС

Носилац листе Србија прозтив насиља Мариника Тепић изјавила је да је дала изјаву за РТС, наводећи да је то био извештај са протеста.

„То је био извештај са протеста. Али ми нисмо тражили редовно извештавања него уклључење у Дневник РТС“, рекла је она та Н1.

После, како је навела „бесомучне крађе“ у Београду, фалсификованих гласова у Србији, листа Србија против насиља је тражила да их укључе у РТС јер више од половине грађана Србије не зна да је СНС изгубила изборе у Београду.

20:45

Поново полетела јаја на рик, бацили их „независни и љути студенти“

Протесни скуп протиче мирно, изузев јаја која су некоико пута бачена на зграду.

Та јаја су бацили независни и љути студенти, који не припадају Студентима против насиља.

Павле Цицварић је рекао за Н1 да се студенти противе сваком насиљу укључујући и бацање јаја и других предмета који би могли да повреде некога.

20:42

Марчело о фантомским бирачима: Као песма „ово је моја кућа живе 108 ту“

На протесту испред РИК је и Марко Шелић Марчело, који каже да је ту првенствено због студената.

Нагласио је да је ту јер су „храбри и дивни студенти и студенткиње синоћ и данас позвали све људе да буду ту“.

„Знам да су били ту на свим претходним протестима, да су покушавали да анимирају људе током кампање да изађу на гласање. У њихове намере ни мало не сумњам, а то колико су синоћ били бесни и очајни, мени лично говори да морам да будем овде. Ја сам овде првенствено бзиг њих, да поделим са њима шта год се десило“, каже он за Н1.

Опширније у посебној вести.

20:38

Бане Трифуновић на протестима испред РИК-а: Ми за њих нисмо грађани, него мишеви које могу да газе како они хоће

Глумац Бранислав Трифуновић који је рекао да је на окупљање дошао због свих људи који верују да могу нешто да промене.

„Ту сам пре свега због оних студената које сам синоћ чуо у жучној расправи са Срђаном Миливојевићем и Ћутом. Мислим да су ме они поново вратили овде“, рекао је он на самом почетку и додао:

„Мислим да је суштина свега овога да нас не понижавају више. То је оно најстрашније, најпотресније, што нас већ годинама понижавају и вређају, као да смо ми за њих неки клинци, ми за њих нисмо грађани него смо неки мишеви које они могу да газе како хоће јер они имају своје агенте, своје паре, своје другаре, а ми смо, ето – прошлогодишњи снег“, закључио је глумац за Н1.

19:47

Лазовић: Добили смо Београд, али нам је победа отета

„Ми нисмо изгубили Београд, ми смо га добили, али нам је та победа отета и ми морамо да се изборимо да је вратимо. Нама тек пристижу информације колико је велика та изборна манипулација, ради се о више од 10.000 људ“, рекао је Радомир Лазовић.

19:44

Тепић дала изјаву РТС-у

РТС вечерас извештава са протеста испред РИК-а, а потпредседница Странке слободе и правде дала је изјаву за јавни сервис, али је навела да то није довољно, већ да је захтев опозиције гостовање на РТС-у.

19:36

Иванка Поповић: Одазвали смо се позиву студената

„Као што знате, овај скуп организују студенти, одазвали смо се позиву студената, док сам као ПроГлас ишли по Србији, разговарали са људима о томе зашто је важно да се изађе на гласање, студенти су били са нама. Из тог разлога, пошто ми желимо смењиву власт, регуларне изборе и отворене медије, разумемо забринутост студената, што сада та ситуација очигледно није таква“, каже професорка Иванка Поповић.

19:23

Неће бити седнице РИК-а вечерас

Вечерас неће бити седнице РИК-а, следећа седница РИК-а ће бити одржана сутра.

19:17

Грађани гађали јајима седиште РИК-а

Неколико јаја бачено је на седиште Републичке изборне комисије.

19:15

Обрадовић: Током целог изборног процеса бележене бројне нерегуларности

Кандидат за градоначелника Београда на опозиционој листи „Србија против насиља“, другоопласираној на недељним изборима, Владимир Обрадовић је вечерас изјавио да су током целог изборног процеса бележене бројне нерегуларности.

Посебно је навео да је за велики број листа утврђено да су потписи били фалсификовани, а да су у току самог изборног дана „нерегуларности ескалирале до неба“. Обрадовић је испред РИК-а изјавио за агенцију Бета да су нерегуларности које је чинила Српска напредна странка, биле толико многобројне да се „нису ни скривале“.

19:13

Срдан Голубовић: Институције да утврде да ли је било неправилности

„Постоје велике сумње и бројни докази да је било неправилности, нарочито у Београду. Ми подржавамо грађане у њиховом захтеву да институције утврде да ли је неправилности било и да уколико јесте дође до поништавања избора“, навео је редитељ Срдан Голубовић, један од иницијатора ПроГласа.

Он каже и да грађани треба да врше притисак када је угрожена њихова изборна воља.

„Драго ми је да су студенти на челу свега овога. Мислим да млади имају пуно право да буду бесни, будућност ове земље највише њима припада“, навео је Голубовић.

18:50

Представници ПроГласа стигли испред РИК-а

Представници иницијативе ПроГлас су испред РИК-а, а да подрже протесте стигли су Драган Бјелогрлић, Цеца Бојковић, Миодраг Мајић, Иванка Поповић, Пеца Поповић, Срдан Голубовић, Филип Ејдус, Тамара Џамоња.

18:50

Представници ПроГласа стигли испред РИК-а

Представници иницијативе ПроГлас су испред РИК-а, а да подрже протесте стигли су Драган Бјелогрлић, Цеца Бојковић, Миодраг Мајић, Иванка Поповић, Пеца Поповић, Срдан Голубовић, Филип Ејдус, Тамара Џамоња.

18:43

Алексић: Једини захтев и план је да дође до поништавања избора

„Једини захтев и план је да дође до поништавања избора и нових избора. Ту смо уз студенте и грађане, блокираћемо и даље зграду РИК-а. Тражимо да се пониште избори, треба да се огласи тужилаштво и институције које су заробљене у рукама једног човека“, каже председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић .

Он је затим показао слику Јелене Тривић, председнице Народног фронта (НФ) у Републици Српској, која је, како каже, гласала на изборима у Београду.

„И начелник општине Соколац се исто тако слика најнормалније на гласању. Замислите да грађани Србије оду и гласају тако у Републици Српској. То је изборна крађа, то је гажење инситуција и грађана“, навео је Алексић.

18:27

Бачени гласачки листићи

Гласачки листићи са именима свих четрнаест изборних листа бачени су испред РИК-а, а преко целих листова исписано је „фалсификат“.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Marko M. Dragoslavic (@dragoslavicm)

18:25

Ори се „вратите нам гласове“ испред РИК-а

Окупљени испред РИК-а скандирају „вратите нам гласове“ и позивају представнике ове институције да „изађу напоље“, а са мегафона су се могле чути и афере власти попут Јовањице и Крушика.

18:13
Студенти скандирају „издаја“, долазе и представници ПроГласа

Испред РИК-а се окупио велики број студената који скандирају „издаја“, а најављено је и да на протест долазе и представници иницијативе ПроГлас како би подржали захтев за поништавањем избора у Београду.

18:06

Почиње протест, блокиран саобраћај у Краља Милана

Грађани су почели да се окупљају испред зграде Републичке изборне комисије у улици Краља Милана, где је тренутно блокиран саобраћај.

17:18

Студенти који су били на синоћном протесту испред РИК 

На протесту испред зграде РИК, у понедељак увече било је врло напето. Неколико младих људи који су се окупили како би бранили изборну вољу Београђана, у једном тренутку је ушло у расправу с представницима листе „Србија против насиља“ Александром Јовановићем Ћутом и Срђаном Миливојевићем. Њихово главно питање је било шта су даљи кораци, а у разговору за Нова.рс говоре о томе да ли им је у било ком тренутку план био упад у зграду РИК, као и да ли ће се одазвати позиву опозиције да и данас буду на истом месту.

Шта су студенти рекли о вечерашњем протесту прочитајте опширније у посебној вести.

17:09

Како је изгледао јучерашњи протест испред РИК-а

Протест Србија против насиља испред Републичке изборне комисије Фото:Весна Лалић/Нова.рс
У Београду је у понедељак увече одржан протест проевропске опозиционе коалиције „Србија против насиља“, која због изборне крађе тражи поништавање београдских и парламентарних избора.

Носиоци ове листе на републичким изборима Мариника Тепић и Мирослав Алексић ушли су у седиште РИК-а, где су започели штрајк глађу до испуњења захтева. Испред РИК-а током целе ноћи биле су на хиљаде окупљених људи.