Прочитај ми чланак

Узео паре: За Мишковића радио и Дулић?

0

Полиција истражује ко је од политичара узео новац – између 30.000 и 50.000 евра – од Мирослава Мишковића, а током истраге дошли су и до имена Оливера Дулића, бившег министра за заштиту животне средине и просторно планирање. Како сазнаје Курир, постоји сумња да је Дулић прогурао Закон о планирању изградње, односно закон о конверзији земљишта – плаћање накнаде за претварање права коришћења грађевинског земљишта у право својине, којим је стопирано тржиште грађевине, све да би омогућио Мишковићу да распрода станове у Белвилу!

– План је био да се већина инвеститора повуче и тако на тржишту остави само Мишковићев Белвил – каже извор Курира из МУП.

Најбогатијем Србину, који је овај комплекс зидао користећи и 100 милиона евра Дарка Шарића, о чему је Курир раније писао, тако је омогућено да распрода хиљаде метара квадратних станова.

Полиција истражује да ли је Дулић за доношење овог спорног закона узео новац. Иначе, Белвил има 14 стамбених и две пословне зграде, од чега 333 локала и 1.858 станова. Цена квадрата у Белвилу је у једном тренутку износила 1.800 евра, али је касније пала на око 1.250 евра.

Укупна површина објеката у насељу је око 200.000 метара квадратних, а на око 22.000 метара квадратних простире се пословни простор, што значи да су станови распоређени на око 178.000 метара квадратних. Дакле, Мишковић је од продаје станова могао да заради од 222.500.000 евра (ако су станови продати по цени од 1.250 евра по квадрату) до 320.400.00 евра (ако су станови продати за 1.800 евра по квадрату), али још није продато око 300 станова.

 

Дулић: Закон о конверзији био је против тајкуна

Оливер Дулић каже да су апсолутно неистините и смешне оптужбе да је закон о конверзији донет да би српски тајкуни увећали своје богатство.

– То је био антитајкунски закон, па мене су тајкуни нападали због те конверзије! Тада сам правио насеље Степа Степановић, у којем је квадрат био 40 одсто јефтинији него у Белвилу. И коме сам ја учинио то услугу – држави или тајкунима? Закон је донет да би они који су куповали фирме ради јефтиног грађевинског земљишта, а не ради производње имали обавезу да држави плате вредност тог земљишта.

На питање да ли је од Мишковића узео новац, Дулић је рекао:

– То су глупости. Нисам узео новац од Мишковића, као што нисам узео новац од било кога.

 

(Курир)