Прочитај ми чланак

Усвојена декларација о оснивању привремене Скупштине Косова и Метохије

0

UCESNICI

(Срби на окуп, facebookreporter.org)
ЗВЕЧАН – У Звечану је данас конституисана привремена Скупштина Косова и Метохије а за њеног председника изабран је Славко Стевановић који је изјавио да се на овај начин брани уставни поредак Србије и њена државност.

“Само демократска и економски јака Србија може помоћи српском народу на КиМ, али ми не можемо прихватити да цена уласка Србије у ЕУ буде губитак територије и насилна интеграција у институције непризнате државе,” рекао је Стевановић.

Конститутивној седници није присуствовао нико од представника Владе Србије.

Седници је присуствовало 97 посланика који су положили заклетву и усвојили Декларацију привремене Скупштине Косова и Метохије у којој се наводи да је Скупштинапредставничко тело грађана Србије у покрајини који поштују Устав и законе Србије.

Према речима Стевановића, чињеница да ова Скупштина није одржана пре 28. јуна већ данас показује да нико од Срба са Косова не жели да омета своју државу у њеним напорима да се интегрише у европску заједницу.

Он је навео и да конституисање привремене Скупштине КиМ представља покушај да се покрајина “врати са беспућа неправа на терен важећег Устава и закона”.

Како је додао, на овај начин се шаље порука међународној заједници да се Србија “поново усправља” и да се у том смислу у односу на Србију као и у односу на друге државе мора поштовати међународно право, повеља УН и Резолуција 1244 СБ о Косову као делу Србије.

Помоћник председника општине Звечан Љубомир Радовић изјавио је на седници да Срби неће имплементирати бриселски споразум и да неће изаћи на изборе по одлукама и законима из Приштине.

Нећемо да прихватимо Устав и правни поредак друге, туђе државе непризнате и бесправно створене, рекао је Радовић нагласивши да Срби знају свој пут и да неће у Приштину.

“Наш главни град је Београд, наша Република је Србија, не желимо другу државу, друго држављанство или правни поредак,” рекао је Радовић.

За потпредседнике Скупштине изабрани су Коста Гаљак и Добросав Добрић а за секретара именована је Љиљана Љумовић док је за њеног заменика именована Мирјана Васић.

У току дана поставићемо снимак седнице

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП

***

Основана Привремена Скупштина Аутономне покрајине Косова и Метохије у Звечану

Пише: Зоран Влашковић

На данашњој седници српских  општина северног  Косова и Метохије у Звечану, као и општине Пећ, града Приштине (Грачаница), Ново Брдо  и осталих потписника основана је Привремена Скупштина Аутономне покрајине Косова и Метохије у Звечану

– На седници било присутно 97 посланике, више од две трећине, који су једногласно била за оснивање  овакве српске Скупштине АП КиМ.
–  Одлука Срба заснована на Уставу Србије, Повељи ОУН, Хелсиншком завршном акту, Р -1244 .
– За председника Привремене скупштине АП КиМ изабран  Славко Стефановић из Лепосавића

______

На данашњој седници одборника четири српске општине на северу Косова и Метохије, Косовска Митровица, Зубин Поток, Звечан  и Лепосавић као и општина Пећ, Града Приштина (Грачаница) и Ново Брдо, једногласно је усвојена Декларација о оснивању Привремене Скупштине Аутономне покрајине Косова и Метохије. На  свечаној седници је било присутно 97  посланика који су једногласно  усвојили Декларацију.

У оснивачкој  Декларацији се каже :

Ми, слободни и одговории грађани Републике Србије, слободно и законито изабрани представници грађана Косова и Метохије који поштују Устав и законе Републике Србије – одборници у скупштинама општина у Аутономној покрајини Косово и Метохија, која је део јединствене и недељиве Републике Србије,

Увиђајући преку и нужну потребу да организовано заштитимо своје животе и породице; своје домове и имовину; остала људска права и основне слободе; грађанско достојанство, идентитет и интегритет; културу и вероисповести; културно – историјско наслеђе и др.,

Поштујући Устав и законе Републике Србије, а одбацујући све неправне сецесионичке акте,

Позивајући се на Повељу Уједињених нација, Хелсиншки завршни акт и Резолуцију 1244 Савета безбедности Уједињених нација (1999),

Одбацујући, од стране сецесионистичког албанског покрета проглашено отцепљење Аутономне покрајине Косово и Метохија од наше Републике Србије, као противно нашој демократски израженој вољи, и као противуставно, незаконито и ништаво,

Следећи недвосмислену вољу грађана општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, слободно изражену на Референдуму одржаном на Сретење, 15. фебруара 2012. године, о неприхватању институција тзв.Републике Косово,

Подсећајући да Устав Републике Србије изричито одређује да је Аутономна покрајина Косово и Метохија саставни део територије Републике Србије, да има положај суштинске аутономије у оквиру суверене државе Србије и да из таквог положаја Косова и Метохије следе уставне обавезе свих државних органа да заступају и штите државне интересе Србије на Косову и Метохији у свим унутрашњим и спољним политичким односима, као и да сувереност потиче од грађана и да ниједан државни орган, група или појединац не може присвојити сувереност од грађана, нити успоставити власт мимо слободно изражене воље грађана, и с тим у вези потврђујући Декларацију Сабора српског народа, одржаног 22. априла 2013. године у Косовској Митровици, о одбијању “Првог споразума о принципима који регулишу нормализацију односа”, који су у Бриселу, 19. априла 2013. године, парафирали председник Владе Републике Србије, Ивица Дачић и “председник владе Косова”, Хашим Тачи, као противном вољи Српског народа и грађана Аутономне покрајине Косово и Метохија који поштују Устав и законе Републике Србије и којим се противно Уставу и законима Републике Србије, грађани лојални Републици Србији, општине са већинским српским становништвом, и све преостале институције Републике Србије на Косову и Метохији, предају и утапају у “уставноправни поредак” непризнате а од стране косовско- метохијских Албанаца противправно проглашене тзв. Републике Косово;

Одупирући се великим притисцима и свакој неправди, правном насиљу и политичкој самовољи моћника, да се српском народу и грађанима Аутономне покрајине Косово и Метохија, који поштују Устав и законе Републике Србије, и локалним самоуправама у којима живе, наметну туђа суверена власт, “правни оквир и институције” противправно проглашне тзв. Републике Косово,

Својом слободном вољом, и по вољи грађана које представљамо, окуписмо се у Звечану дана 04. јула 2013. године да, сагласно члану 2. и 12. Устава Републике Србије и члановима 88. и 89. Закона о локалној самоуправи, утемељимо Привремену скупштину Аутономне покрајине Косово и Метохија, те стога доносимо:

ДЕКЛАРАЦИЈУ

О ОСНИВАЊУ ПРИВРЕМЕНЕ СКУПШТИНЕ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ КОСОВО И МЕТОХИЈА

Опште одредбе

Привремена скупштина Аутономне покрајине Косово н Метохија (у даљем тексту: Привремена скупштина) је представничко тело грађана Републике Србије у Аутономној покрајини Косово и Метохија, који поштују Устав и законе Републике Србије и који право на територијалну аутономију врше у оквиру Устава и закона Републике Србије.

Надлежност

Привремена скупштина донеће Привремени статут Аутономне покрајине Косово и Метохија, којим ће се, до доношења Закона о суштинској аутономији Аутономне покрајине Косово и Метохија, у складу са Уставом и законима Републике Србије, привремено уредити вршење права на територијалну аутономију.

По доношењу закона о суштинској аутономији Аутономне покрајине Косово и Метохија, Привремена скупштина донеће Статут Аутономне покрајине Косово и Метохија и друге опште акте (одлуке), којима ће вршење права на територијалну аутономију ускладити са тим законом.

 За председника Привремене Скупштине АП Косова и Метохије изабран је Славко Стефановић  из Лепосавића, за потпредседнике Коста Гаљак из К. Митровице и Добросав Радовић из Звечана, док ће се још два потреседника јужно од Ибра изабрати на наредној седници. За секретара Скупштине изабрана је Љиљана Љумовић.

Оснивачку привремену Скупштину АП КиМ подржала су бројна удружења Срба у Београду која броје 100.000 грађана, као и удружења ”Никад граница и други а телеграми подршке оснивачкој скупштини стигли су из бројних општина Републике Српске као и из Србије.

***

13:31  ФБР: Како сазнајемо у директном укључењу наших сарадника са седнице у Звечану,  усвојена је декларација о оснивању привремене Скупштине Косова и Метохије.

За председника Скупштине  је изабран Славко Стефановић, председник Скупштине општине Лепосавић, а за потпредседнике: Коста Гаљак и Добросав Добрић.

 

У свом обраћању, Славко Стефановић се захвалио одборницима на поверењу и истакао да су сви који стоје иза ове одлуке свесни историјске одговорности и историјског тренутка. Објаснио је да је на делу отимање дела државе Србије, и да српски народ има право да и на овај начин изрази своју вољу коју је више пута изражавао – да остане да живи у својој држави Србији.

 

***

ДАНАС КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА ПРИВРЕМЕНЕ СКУПШТИНЕ АП КИМ

 

Председници општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић сазвали су за данас конститутивну седницу привремене Скупштине АП Косова и Метохије.

Седница се одржава у сали Радничког дома Трепча у Звечану. Почела је у 12 часова.

Према утврђеном дневном реду биће изабрана радна тела, потврђени мандати посланика привремене скупштине који ће положити заклетву, усвојена декларација о оснивању привремене скупштине Косова и Метохије, а биће именован и председник, четири потпредседника, секретар и његов заменик.

Седница је сазвана на основу Декларације усвојене на Сабору српског народа 22. априла у Косовској Митровици и закључка са седнице четири општине са севера Косове од 6. јуна ове године у Звечану, као и консултација представника више општина са Косова и Метохије одржаних током маја и јуна.

Како је саопштено, циљ одржавања седнице је да се покаже властима у Србији, међународној заједници и приштинском руководству да се Срби са севера Косова свим демократским средствима боре против интеграције у косовско друштво и да покажу да не одустају од опредељења да остану у систему своје државе Србије.

Седница је, како се наводи, требало да буде одржана пре Видовдана али су се народни представници сложили да то буде после 28. јуна како за евентуално недобијање датума за почетак преговора за улазак у ЕУ не би били окривљени Срби са севера Косова.

***

Редакција: Истине ради и да би остало забележено,  преносимо и коментар Дрецуна  (коме очигледно смета одлука Срба са КиМ да остану у својој држави Србији ???)

milovan-drecunОснивање Скупштине Косова и Метохије могло да ослаби позицију Србије и спрског народа на северу КиМ. Нема простора за било какву другу врсту организовања јер све оно што би се радило мимо државне политике уводи паралелизам у решење косметског проблема и не може да ојача, већ да ослаби, позицију српског народа и Србије, сматра председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

Све оно што би се радило мимо државне политике уводи паралелизам у решење косметског проблема и не може да ојача, већ да ослаби, позицију српског народ: Дрецун

Милован Дрецун, функционер Српске напредне странке, истакао је да је бриселски споразум саставни део државне политике Србије у решењу косовског проблема и да је њиме планирано оснивање Заједнице српских општина на Косову и Метохији, након локалних избора 3. новембра. Он је рекао да је ствар њиховог слободног избора евентуално учешће појединих припадника Српске напредне странке са севера Косова у формирању Скупштине АП Косова и Метохије.

“То је ствар њиховог слободног избора, опредељења и процене да ли ће им опстанак на Косову и Метохији бити гарантован преко Заједнице српских општина или на тај други начин”, рекао је Дрецун и поновио да СНС апсолутно стоји иза бриселског споразума и формирања Заједнице српских општина.

“Максимално смо посвећени реализацији онога што је договорено у Бриселу и наставићемо да радимо на примени споразума”, рекао је Дрецун.

Почела конститутивна седница привремене скупштине Косова

У Звечану је у подне почела седница на којој ће бити конституисана привремена скупштина Косова и Метохије, а у чијем раду учествују председници и одборници општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић. На седници је верификовано 97 мандата посланика привремене скупштине, што је више од две трећине. Организатори скупа кажу да је циљ одржавања седнице да се покаже властима у Србији, међународној заједници и приштинском руководству да се Срби са севера КиМ свим демократским средствима боре против интеграције у косовско друштво и да покажу да не одустају од опредељења да остану у систему своје државе – Србије.