Прочитај ми чланак

УСТАЈЕ ДИЈАСПОРА Данас протести против Вучића широм света

0

Грађани Републике Србије који живе у дијаспори и пријатељи широм света данас (18 часова по нашем времену) ће се ујединити у глобални протест за демократију, слободу, људска права и људске животе у Србији, наведено је на групи "Демоцрацy 4 Сербиа". Организатори наводе да је све кренуло спонтано, имајући у виду да је жеља за протестима велика и да је доста градова покренуло своје протесте.

– Повезали смо се међусобно путем друштвених мрежа и договорили да наступимо заједнички. Истог дана и у истом сату ће бити организовани протести у свим градовима са истом поруком. Тако на пример у Лондону је по локалном времену у 17х, у Берлину у 18, а у Њујорку у 12х – кажу за Данас из ове групе.

Према речима наших представника из дијаспоре, они подржавају процесе и иницијативе који су већ започети у Србији против актуелног режима, шаљу подршку и желе демократију у Србији.

На питање ко се крије иза организације протеста кажу:

“Ми смо скуп грађана Србије који живе у дијаспори, који нису могли да седе и гледају шта се дешава у нашој земљи, једноставно смо морали да урадимо оно шта је у нашој моћи. Сви се окупљамо с истим циљевима и под протестом који се зове Демоцрацy 4 Сербиа”.

Како се наводи, протестоваће се због актуелне ситуације у Србији јер су доведени у питање легитимитет и законитост режима Александра Вучића, као неодговорно руковођење ситуацијом изазваном пандемијом корона вируса.

Такође подржавају независну лекарску иницијативу „Уједињени против ковида“.

Протестоваће се и због сталне злоупотребе власти, полицијске бруталности и употребе паралегалних формација, употребе сузаваца током пандемије, за ослобађање политичких затвореника, због негирања слободе говора и валидности избора одржаних 21. јуна 2020. године, навели су у позиву за протест држављанима Србије у дијаспори.

Протести за демократију, слободу, људска права и људске животе у Србији одржаће се у Амстердаму, Бриселу, Берлину, Бостону, Цириху, Хамбургу, Хелсинкију, Лондону, Њујорку, Ослу, Паризу, Прагу и Ванкуверу.

Подсетимо, група српских студената и доктораната, који се школују у Паризу, протестовали су 9. јула испред резиденције српског амбасадора непосредно пре посете председника Србије Александра Вучића француском председнику Емануелу Макрону.

На транспарентима је писало „Ти си ковид Србије“ и „Ћале, ово је за тебе“.