Прочитај ми чланак

Ускоро нови избори: Пајтићу савезници окренули леђа

0

pajticsekurci11a

У владајућој коалицији Војводине појавиле се нове пукотине, овог пута због несугласица око израде Закона о финансирању. Мађари и ЛСВ незадовољни што председник Владе од њих крије потезе.

САМО десетак дана пошто је Бојан Пајтић изјавио да, упркос хапшењу високог функционера демократа Борислава Новаковића, владајућа коалиција у Војводини никада није била чвршћа, од лидера СВМ Иштвана Пастора стигао је „деманти“.

Мада је дуже од деценију одан демократама, Пастор се није либио да јавно искаже огорчење, поводом најновије најаве председника војвођанске владе да ће наредних недеља бити готов предлог закона о финансирању Покрајине:

– Да у коалицији ДС-СВМ-ЛСВ све функционише нормално, онда не бих дошао у ситуацију да, као председник СВМ, немам појма о томе да се пише закон о финансирању.

Демократе, који у покрајинском парламенту имају 59 од укупно 120 посланика, а са ЛСВ (10) и СВМ (7) до сада су владали уз убедљиву већину од 76 мандата, Пасторова изјава није оставила равнодушним.

canak-i-pajtic– Нема места нервози због закона о финансирању, јер припремамо преднацрт који ће, пре него што буде завршен и предложен покрајинској влади и скупштини, бити предочен и коалиционим партнерима – покушали су из врха покрајинског ДС да умире незадовољство челника СВМ.

Из ДС су поручили Пастору и да се надају како његове све учесталије критике на рачун покрајинске владе, у којој учествује и СВМ, не доводе у питање стабилност коалиције.

Ово није први неспоразум који открива несклад у врху војвођанске власти. Пре шест месеци, објавивши своју Декларацију о заштити уставних и законских права Војводине, Пајтић није изненадио само комплетну српску јавност, него и свог коалиционог партнера Пастора. Слично се догодило и неколико месеци раније при покушају докапитализације Развојне банке Војводоине.

Нема сумње да ће ДС у наредном периоду покушати да „испегла“ односе са Пастором. Јер, он је по Статуту једина особа која одлучује о расписивању ванредних покрајинских избора на којима већ месецима инсистира опозиција око СНС.

ПРОЂУ СВЕТЛОСНЕ ГОДИНЕ

И ЛИГАШИ су изненађени, па и увређени, што о закону о финансирању сазнају из медија:

– Од тренутка када председник Пајтић овако нешто важно најави у медијима, прођу две светлосне године док не упозна са суштином и нас – прокоментарисао је за „Новости“ заменик председника ЛСВ Бојан Костреш

 

(Вечерње Новости)