Прочитај ми чланак

Упркос скоро 27.000 потписа, власт преко лета бира Доловац

0

Председник Народне Скупштине, Ивица Дачић заказао је девето ванредно заседање за среду 13. јула 2021. године на чијем се дневном реду, поред осталог, налази избор Загорке Доловац за Републичког јавног тужиоца.

Напомињемо је да пред претходно заседање Влада послала предлог тражећи хитно заседање са нетачним наводом о наступању штетних последица уколико се не изврши избор за Републичког тужиоца. Влада је навела нетачну информацију, будући да мандат Загорки Доловац истиче у децембру. Очигледна је намера да се прошверцује избор током лета.

(Фото: Јутјуб)

Скоро 27.000 грађана на платформи Крени – Промени потписало је петицију Удружења за заштиту уставности и законитости против оваквог избора. Загорка Доловац на функцији Републичког јавног тужиоца налази се већ 12 година и са новим мандатом на тој позицији ће се налазити 18 година.

Може се сматрати за једну од најодговорнијих особа за стање у српском правосуђу. Криминал у фудбалским клубовима и међу навијачима, случајеви где се малим казнама кажњавају деца богаташа која некажњено убијају аутомобилима и невероватан степен политичке корупције. Загорка Доловац имала је једну од најсрамнијих улога и током реизбора у правосуђу 2010. године када су њене колеге противправно и без образложења избациване на улицу.

Владајућа већина има права да изабере Загорку Доловац, али њеним поновним избором губи било какво право да оптужује било кога за криминал. Уколико сматра да у српском друштву постоји висок степена криминала, нека се обрати Загорки Доловац коју бирају на трећи мандат и која уместо Уставу и закону служи свакој политичкој гарнитури.

Већина грађана, а посебно правници осећају срамоту због оваквог избора Републичког јавног тужиоца, а нарочито имајући у виду шта је радила особа која се на ову функцију бира. Србији је потребно правосуђе које ће штити јавни интерес и Устав Републике и где ће се судије и тужиоци бирати на основу свога рада и успеха на факултету, а не на основу политичке подобности и непотизма.