Прочитај ми чланак

УПОЗОРЕЊЕ: Договор парламентарне опозиције о бојкоту седнице Скупштине Србије

0

Председници парламентарних група Саша Радуловић , Марко Ђуришић, Бошко Обрадовић, Санда Рашковић Ивић и Горан Ћирић потписали су, заједнички допис председници Скупштине Маји Гојковић у коме се тражи поштовање Пословника и заказивање седнице Скупштине у складу са правилима, наводи се у саопштењу.

Посланици парламентарне опозиције који су потписали допис председници Скупштине, осим посланика ДС, бојкотовали су данашњу седницу Скупштине. Састанку парламентарне опозиције нису присуствовали представници група ЛДП-СДА и СРС иако им је позив послат..

Данашњи бојкот је бојкот упозорења. Посланици који су данас бојкотовали седницу Скупштине неће дозволити да се настави ниподаштавање и омаловажавање Скупштине.

Од председнице Народне скупштине захтева се следеће:

1. да почне да поштује све чланове Пословника Народне скупштине и примењује их у складу са главним циљем Пословника, а то је да омогући народним посланицима да испуњавају своје обавезе из Закона о Народној скупштини

2. да Пету седницу Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у 2017. години заказану за данас, 26. мај 2017. године у 15:30 откаже.

3. да се све седнице Скупштине заказују у складу са Пословником дајућу посланичким групама довољно времена да поднесу своје захтеве за допуну дневног реда

4. да поштује члан 157. Пословника и да спречи да се обједини расправа о тачкама дневног реда које немају никакве везе једна са другом

5. да поштује члан 28. Пословника и донесе годишњи план рада Скупштине

6. да редовно одржава састанке Колегијума

7. да поштује члан 104. Пословника и примењује га неселективно и посланицима опозиције да исто право на реплику као и посланицима владајуће већине

8. да поштује члан 205. Пословника и годишњим планом рада обезбеди се да сваког последњег четвртка у месецу буде седница Народне скупштине у току како би посланици могли да постављају посланичка питања Влади у присуству чланова Владе. У последњих годину дана ово се десило само један пут и тада су мале посланичке групе владајуће већине постављале питања.

да поштује члан 209. Пословника и сваког месеца одреди дан за посланичка питања у вези са актуелном темом

Захтевамо да престанете са деградацијом Скупштине, и понижавањем посланика који заступају грађане који другачије мисле од власти.