Прочитај ми чланак

Умро Милан Милутиновић

0

Преминуо је Милан Милутиновић, некадашњи председник Србије и бивши потпредседник СПС, објавио је Ивица Дачић.

Милутиновић је преминуо у 81. години.

„Последњи поздрав Милану Милутиновићу, бившем председнику Републике Србије и бишем потпредседнику Социјалистицке партије Србије“, написао је Дачић на Инстаграму.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Ivica Dačić (@ivica.dacic.rs)

Дачић је навео да је Милутиновић обављао најзначајније функције у најтежем периоду у историји Србије.

„Изражавам најдубље саучешће његовој породици и пријатељима. О датуму комеморације и сахране јавност ће бити накнадно обавештена“, навео је лидер СПС и министар спољних послова Србије.

Након истека председничког мандата, у децембру 2002, предао се Хашком трибуналу, где је био оптужен за ратне злочине у току сукоба на Косову и Метохији. Он је 26. фебруара 2009. ослобођен и проглашен невиним по свим тачкама оптужбе.

Основну школу и гимназију завршио је у Београду, а дипломирао 1965. године на Правном факултету. Био је члан председништва Савеза социјалистичке омладине, задужен за међународне односе, а касније постаје члан друштвено-политичког већа Савезне скупштине.

Уследила је функција републичког секретара за просвету и науку. Био је управник Народне библиотеке Србије 1983 — 1989, а после доласка Милошевића на власт у Србији, Милутиновић заузима место у савезном секретаријату иностраних послова као помоћник начелника Управе за штампу. Био је амбасадор СФРЈ у Грчкој, након чега је именован за министра спољних послова Савезне Републике Југославије, августа 1995. године, у кабинету Радоја Контића.

На поновљеним председничким изборима у Републици Србији, после недовољног одзива бирача, децембра 1997. године, његова партија СПС мења председничког кандидата Зорана Лилића и кандидује Милутиновића, који у другом кругу тесно побеђује Војислава Шешеља (21. децембар 1997).