Прочитај ми чланак

Уместо да учествују на спортским играма, деца морала да слушају Вучићев говор…

0

Ученици основних школа окупили су се у петак у Сава центру, како би обележили Спортске игре младих са вршњацима из региона – тако су бар мислили и деца и родитељи. Када су са учитељима стигли на адресу, испоставило се да нису дошли ту како би се бавили спортом, већ како би аплаудирали председнику Србије Александру Вучићу и слушали његов говор.

Манифестација у оквиру Спортских игара младих одржана је у петак у Сава центру, а тим поводом ученици основних школа имали су организован одлазак на ову манифестацију.

Како нам прича мајка ученице вождовачке школе “Веселин Маслеша” која је желела да остане анонимна, у среду је родитељима у Вајбер групи стигла порука од учитељице, којим су обавештени да у петак деца иду на манифестацију “Спортске игре младих“ у Сава центар, од 10 до 15 часова, те да наставе тог дана неће бити.

Родитељи су потписали и сагласност да њихова деца учесвују у “програму и активностима” удружења Спортске игре младих, заједно са децом из Хрватске, Словеније и Босне и Херцеговине.

Како ова мајка прича, у среду су родитељима рекли да деца иду на тај догађај у петак. А онда је у петак у седам ујутру на родитељској Вајбер групи стигла порука да ранчиће које носе са собом, деца неће моћи да уносе у халу, па чак ни мобилне телефоне, па да је најбоље да их уопште не носе.

Деца су се упутила ка Сава центру, где су стигли око 10 часова, ранчеве су оставили у аутобусу, а на улазу су добили по флашицу воде.

У Сава центар деца нису смела да унесу ништа – ни ужину, ни телефон, само папирне марамице које су могле да стану у џепове.

Саговорница нашег портала такође каже да јој ћерка рекла да су, пре уласка у салу, сва деца морала да прођу кроз детекторе за метал.

Уместо спортских игара, децу је дочекао Вучић

Како прича саговорница портала Нова.рс, деца су сат и по времена чекала да почне програм.

За то време су, како је нашој саговорници испричала ћерка, седели и причали.

На крају, дочекали су Вучича, али не и игре.

“Нама су рекли да нам деца иду на спортске игре, а никаквог спорта ни игара ту није било. Ћерка нам је рекла да су старији ученици играли ‘између две ватре’, а млађи су седели и навијали. А онда ми је ћерка рекла да је Вучић одржао говор. Причао је неки амбасадор, она није знала да ми каже ко, на енглеском, тако да деца ништа нису разумела. Пре него што је изашао на бину, деци је речено да дају велики аплауз за председника Александра Вучића”, прича нам бесна мајка.

Док је Вучић држао говор, деца су причала, али тихо, да их обезбеђење не би опомињало.

Родитељи су, како каже наша саговорница, мислили да ће њихова деца тај дан провести на спортској манифестацији, где ће се играти са вршњацима из региона.

Како каже, нико од запослених у школи није ни споменуо да ће било који политичар одржати говор.

„Нисмо били информисани о присуству званица“

Директор ове школе Милан Стошић каже за Нова.рс да нису били информисани о присуству званица, осим да ће због међународног каракјтера бити појачане мере безбедности.

„У оквиру сарадње са организацијом Спортске игре младих упућен је позив школи за учешћем у манифестацији промовисања новог амбасадора организације. Са радошћу су учитељице прихватиле предлог да наши ученици трећег и четвртог разреда учествују у ревијалном делу програма, тј. у такмичењу у игри између две ватре заједно са вршњацима из Словеније, Хрватске и БиХ. Обавештен сам да су прибављене сагласности и потврдио сам учешће. Учитељица је на састанку дан пре догађаја информисана о званичном протоколу“, наводи Стошић.

Он додаје да је школа предвидела учествовање у свим манифестацијама које промовишу „здраве стилове живота, социјализацију, дружење и физичку активност, као и међународну сарадњу“.

„Школа Веселин Маслеша ће наставити да промовише све активности по интересовању наставника, ученика, родитеља, локане заједнице и државних институција“, каже Стошић.

Шта се одржавало у Сава центру?

Иначе, амбасадор којег ћерка наше саговорнице није умела да препозна заправо је амбасадор Спортских игара младих, који је проглашен на свечаности у Сава центру.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Александар Вучић (@avucic)

За амбасадора је именован немачки фудбалер Карл-Хајнц Румениге.

Окупљенима, дакле претежно деци шкоског узраста, обратио се и Вучић.

“Хоћу, децо, да нешто чујете од старијег човека кроз шта сам све пролазио. Не сећа се Карл Хајнс, није било 1:0, већ 2:0 за Бајерн, ‘само’ 2:0 јер је Стојановић одбранио пенал Брајтнеру. Када су они дошли у Београд био сам млад, пратио сам утакмицу на стадиону, имао сам девет, десет година. Из две важне утакмице сам научио све у животу, само да извучете поуку. Једна је била Звезда – Бајерн, а друга против Динама из Берлина. Против Бајерна Звезда је водила 3:0, падала је киша, велики број нас деце, радовали смо се, мислили смо да је готово. Није било готово, играли смо против Немаца. Дитер Хенес је дао два гола, сећам се да сам плакао целу ноћ”, рекао је Вучић, преносе медији.

“Друга утакмица против Динама из Берлина, изгубили смо 5:2 у Немачкој. Нико није веровао да је могуће да стигнемо. У Београду смо губили 1:0 на полувремену, а онда Боровница, Благојевић, Шестић нешто умуљава уз аутогол и уместо суза као против Бајерна, сада је била присутна невероватна радост. Две ствари су јако битне, прва је: никада немој да мислиш да си победио док стварно ниси победио, а друго: никада немој да се предајеш док утакмица траје, уколико се бориш увек можеш да победиш. Ја вас, децо, молим да се дружите, ви сте бољи од нас. Свима ће бити боље када ваши принципи толеранције буду усвојени у целом региону”, додао је.