• Почетна
  • ПОЛИТИКА
  • УКРАЈИНА ПРЕТИ СРБИЈИ: ДСС и Двери не могу ићи у званичну посету Криму
Прочитај ми чланак

УКРАЈИНА ПРЕТИ СРБИЈИ: ДСС и Двери не могу ићи у званичну посету Криму

0
Фото: © AFP 2015/ SERGEI SUPINSKY

Фото: © AFP 2015/ SERGEI SUPINSKY

Украјинска амбасада у Београду изразила је забринутост због најаве Демократске странке Србије и Покрета Двери да ће њихова делегација следеће седмице боравити у посети Москви и Криму и позвала „све грађане Србије да се придржавају званичног става Београда о поштовању територијалног интегритета Украјине“.

Амбасада Украјине у допису достављеном Тањугу наводи да су „недопустиве посете Криму ради званичних састанака са такозваном владом Крима“.

Раније данас Покрет Двери је најавио да ће делегација покрета предвођена Бошком Обрадовићем и ДС С-а, са Сандом Рашковић Ивић на челу три дана провести на Криму, где ће бити примљени на највишем нивоу, а потом боравити и у Моксви, где ће имати сусрете у руском Министарству спољних послова и Државној Думи.

Посете на Крим ради званичних састанака сматрају се као претња националној целовитости, безбедности и интегритету Украјине, саопšтава украјинска амбасада.

– Такво кршење украјинског законодавства може изазвати предузимање одговарајућих мера и покретање одговарајућих поступака – наводи се у допису.

Амбасада Украјине позвала је такође српске грађане да поштују помоћ украјинског народа у борби Србије за непризнавање независности Косова и очување мира и стабилности.

– Украјински народ никад није ратовао против Србије и зато би било праведно ако бисте и ви то ценили и понашали се према Украјини исто тако као што се Украјинци понашају према пријатељском и блиском нама српском народу – наводи амбасада Украјине.

Амбасада истиче да је, према украјинском законодавству, али и званичној позицији Србије, Крим неодвојиви део територији Украјине, што значи да се не признаје самопроглашена власт на Криму.

Украјина је мђју земљама које нису признале самопроглашену независност Косова.

 

Танјуг