Прочитај ми чланак

Уједињена опозиција Чачка: Власт спремна на све да би прекројила изборне резултате

0

Опозиционе листе у Чачку, које су учествовале на локалним изборима 2. јуна, оптужиле су данас власт у том граду да је „спремна на све да би прекројила изборне резултате у Чачку и на силу задржала већину“.

Пет опозиционих листа навело је у заједничком саопштењу да у Чачку влада „незабележени хаос и ново безакоње у Изборној комисији“ тог града који „генеришу чланови из реда владајућих странака“.

Већина у Градској изборној комисији (ГИК) из редова власти већ је, према наводима опозиције, донела низ противзаконитих одлука због којих је Виши суд у Чачку у више наврата поништавао њихова решења.

ГИК се оглушила и о најновију пресуду Вишег суда која је од ње захтевала доношење извештаја о увиду у комплетан бирачки материјал који су представници пет опозиционих изборних листи извршили још 6. и 7. јуна, непосредно након одржаних избора и у законском року, наведено је у саопштењу, које су пренеле Двери.

„Уместо да коначно обезбеде службене белешке са тог увида које већ 20 дана крије начелник Градске управе за опште и заједничке послове Небојша Бежанића и да од тога направе тражени извештај од стране Вишег суда, већина у ГИК прибегла је новом безакоњу – формирали су своју комисију, састављену од представника власти, која је као прегледала само 5 од 104 бирачка места и на основу тога срочила некакав извештај“, навела је опозиција.

За ту одлуку, како је додато, нема никаквог покрића у закону, сви рокови за контролу бирачког материјала су прошли, сам материјал је контаминиран јер није безбедно сачуван према законским правилима, и што је најважније – уједињена опозиција је већ прегледала сва 104 бирачка места и само је потребно доставити службене белешке које су запослени у Градској управи том приликом направили, али које још увек нису достављене ни ГИК, нити онима који су вршили увид.

„Власт је очито спремна на све да би прекројила изборне резултате у Чачку и на силу задржала већину“, оцениле су опозиционе листе Група грађана „Иван В. Ћаловић – Истина и част”, Група грађана „Пробудимо Чачак – Павле Јелесијевић“, „Сви за Чачак“ (Народна странка – др Александар Радојевић, Нова Србија – Велимир Илић, Покрет пољопривредника Србије – проф. др Влаисав Папић, Покрет обнове Краљевине Србије – Горан Петковић), „Чачак против насиља и Нови ДСС“ (Народни покрет Србије – Демократска странка- Србија центар – Срце – Нова Демократска странка Србије – Ново лице Србије) и „Прим. др Милан Рогановић – Српски покрет Двери – Бошко Обрадовић – Радмила Живковић – Драган Ћендић – Биљана Рубаковић”.

Опозиционе листе најавиле су да ће уложити приговор ГИК, а ако буде било потребно и нову жалбу Вишем суду, чије пресуде ГИК константно не поштује.

„У међувремену ћемо проширити кривичне пријаве и на све друге учеснике у овој изборној и правној фарси који мисле да могу да покраду изборну вољу Чачана и да изборни пораз власти противзаконитим потезима претворе у победу“, навеле су опозиционе листе, које тврде да је уједињена опозиција победила у Чачку Српску напредну странку и њених десет коалиционих партнера, којима неће помоћи „сво поменуто безакоње да се то промени“.

„Остајемо јединствени и одлучни у овој правној борби која мора завршити признањем пораза од стране актуелне власти и мирном примопредајом власти новој владајућој већини коју ћемо заједнички формирати из редова наших пет опозиционих изборних листи“, поручиле су чачанске опозиционе листе.