Прочитај ми чланак

УХАПШЕН СИНИША ЈАСНИЋ Оштетио државу за 13 милиона динара (СЛОБОДА ИЛИ НАНОГИЦА)

0

Припадници Министарства унутрашњих послова у Београду ухапсили су одговорно лице Универзитетског спортског савеза Србије Синишу Јаснића због проневере (државног) новца.

Како је саопштено из МУП-а, сумња се да је С. Ј. (1965) проневерио новац те организације и тиме је оштетио за више од 13 милиона динара. Медији су пренели да је реч о Синиши Јаснићу.

„Сумња се да је С. Ј., као лице овлашћено за располагање финансијским средствима на рачунима Универзитетског спортског савеза Србије, од маја 2013. до децембра 2017. године самоиницијативно користио бизнис картице удружења за плаћање рачуна путем пост терминала и подизање готовине са банкомата“, саопштио је МУП.

Додаје се да се осумњичени С. Ј. терети да је тако прибављени новац користио за своје потребе и да супротно Закону о рачуноводству, те износе није у потпуности правдао рачунима, нити је о томе обавештавао Скупштину Универзитетског спортског савеза Србије.

„На основу извода из бизнис платних картица и прокњижених рачуна у рачуноводству Спортског савеза Србије утврђено је да непокривени трошак износи 13.187.359 динара, за колико је, како се сумња, С.Ј. оштетио Универзитетски спортски савез Србије. Због постојања основа сумње да је починио кривично дело проневера осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати и он ће уз кривичну пријаву бити приведен надлежном тужилаштву“, стоји у саопштењу МУП-а.

Иначе, пре хапшења медији су извештавали о кршењу процедура Универзитетског спортског савеза којима је прибегао Јаснић, који је без одлуке Скупштине основао предузеће за Универзијаду и сам себе поставио за директора, а затим само за мастер-план, наводно, платио фантастичних 572.000 евра.

Јаснић се у аферама помињао и 2009. године, када је био директор предузећа Универзијада, када је сам са собом потписао уговор да уколико буде смењен добије одштету од пола милиона евра. И тада се говорило о спорним набавкама и напумпаним фактурама, али тада није било судског епилога, а са места генералног директора смењен је само месец дана пре почетка Универзијаде.