Прочитај ми чланак

Удба русомрсци – Дана Драшковић опет ухлебљена у НИС на хиљаде евра

0

Иако има 78 година старости, иако је у инвалидску пензију отишла пре 34 године - Даница Драшковић веровали или не, поново је изабрана у Одбор директора НИС-а у коме прима месечну накнаду 771.000 динара према последњим доступним подацима које је управо она пријавила.

Док остали пензионери често живе испод границе људског достојанства, Даница Драшковић једном или два пута месечно оде на састанак о темама о којима не зна ништа, углавном и не дискутује јер је тачке дневног реда заправо и не занимају, увек гласа ЗА, после састанка ручак – и за то добије сваког месеца најмање 771.000 динара! И тако од 2009. године!

Тешко се у свету може наћи пример да је неко 15 година у самом врху неке нафтне компаније. Неки ће вероватно рећи, па мора да је Даница Драшковић неки експерт светског гласа за прераду и продају нафте и нафтних деривата, јер у супротном не би толике године представљала Владу Србије у одбору директора НИС-а који је пак, гле парадокса, у већинском руском власништву. И то у власништву руске државе, чијег председника Путина је њен супруг Вук Драшковић више пута јавно поредио са Хитлером.

Оно што је свакако занимљиво је да је нафташки експерт Даница Драшковић дипломирани правник у пензији, и то не у било каквој пензији, него је отишла у инвалидску пензију још 17. маја 1990. – пре невероватне 34 године! Никада јавности није саопштила од чега је боловала када је у инвалидску пензију отишла са само 45 година старости. Дакле, још 1990. прешла је на државне јасле.

Било би занимљиво и да нам ресорна министарка Дубравка Ђедовић предочи извештаје о раду које је Драшковићева као члан одбора директора НИС-а подносила министарству и Влади Србије, а посебно имајући у виду да је Драшковићеву неуспешно покушавала да смени бивша министарка Зорана Михајловић која је обавештавала јавност да Драшковићева у одбору директора НИС-а заправо ништа не ради а прима огроман новац.

Ипак, било би још занимљивије да и од саме Драшковићеве чујемо шта она мисли о екстрапрофиту који НИС остварује на рачун грађана Србије, зашто плаћамо најскупље гориво у региону, да ли и она као њен супруг мисли да Русији хитно треба увести санкције а да је Владим Путин заправо Хитлер 21. века.

Било како било, пензионерски сан Данице Драшковић и даље траје. Скупштина НИС АД за чланове Одбора директора те компаније изабрала је укупно 11 особа. Ту су, осим Драшковићеве, генерални директор Кирил Тјурдењев, председник одбора Вадим Јаковљев, затим Павел Одеров, Алексеј Јанкевич, Всеволод Воробјов, Анатолиј Чернев, те Дејан Раденковић (СПС) и Драгутин Матановић. Двоје независних чланова Одбора директора су Олга Висоцка, а занимљиво је да је ту и ново име, бивши министар привреде Горан Кнежевић (СНС), који је очито дошао на место Александра Чепурина, бившег руског амбасадора.