Прочитај ми чланак

УДБА КАДАР Умрла СПС-ЈУЛ Буба Морина: СУП, СИВ, Влада САП Косова до министарке

0

Ћерка Титовог официра Милана Бањца из села Дринић код Босанског Петровца рођена је у Нишу, а живела у Приштини, Призрену, Нишу и Београду. Кројила је судбину нашег народа кроз богату политичку каријеру.

Братислава Буба Морина је за себе говорила да је Југословенка, левичар и да није верски опредељена, удала се за Албанца Рахмана Морину, а дипломирала на Правном факултету у Приштини.

Прво запослење јој је било у нишком СУП-у на огромну плату, када је и упознала супруга Морину који је био начелник општинског СУП-а у Приштини. Буба потом каријеру наставља у Савезном извршном већу, па постаоје саветник у Председништву СФРЈ.

Затим је служба премешта на место саветника за народну одбрану у Влади САП Косово, па за саветника у Председништву САП Косово и у МУП-у Србије. Биле су то тешке године за српски живаљ на Космету, а Буба Морина је тада тврдила да јој деца (кћер Вера и син Кохан), иду у одвојена обданишта – Вера у српско, Кохан у албанско, док је директор била рођена сестра Фадиља Хоџе.

Потом је остала без супруга (блиског сарадника Слободана Милошевића и оснивача СПС за Космет), али наставља силовито ка политичком врху. Тако је 1991. године са групом жена протестовала у Београду против тадашњег савезног премијера Анте Марковића (када је народ имао највеће плате и стандард). Нападала је жестоко Марковића који се највише противио грађанском рату и распаду Југославије.

Прозвали су је тада „бундашица“ јер је стално носила скупоцене бунде. Године 1994. премијер Мирко Марјановић именовао је за републичког комесара за избеглице. Министарка је постала 1997. на инсистирање Мире Марковић, кад је Покрет жена, чији је оснивач и председник, иницирао оснивање Министарства за бригу о породици „јер је веома важан утицај жена на укупан развој друштва“. Потом је уследила функција у Савезном министарству за избеглице, интерно расељена лица и хуманитарну помоћ.

„Не осећам никакву одбојност према СПС-у, напротив, али су моја размишљања су много ближа ЈУЛ-у. Све оно што ЈУЛ заговара ближе је мом срцу и мојим опредељењима и сигурна сам да ће се пре реализовати све оно за шта се залажемо, него оно за шта се залаже СПС“, говорила је Буба Морина.

На студентским протестима 1997. године су је „испрепадали“ студенти кад су налетели на њу док је била у службеном аутомобилу уз повике „ајмо, ајде, сви у напад“. Тврдила је тада да су покушали да је  линчују.

Током НАТО бомбардовања 1999. године била је на функцији Савезног министра за избеглице и интерно расељена лица и у том периоду била главна за координацију хуманитарне помоћи Србији и СР Југославији (сливао се огроман новац, посебно из дијаспоре).

Последњи каријерни ангажман био је на месту савезног посланика у Савезној Скупштини СР Југославије. 

Из два брака Братислава Буба Морина има троје деце, синове Предрага и Кохана и ћерку Веру.