Прочитај ми чланак

Ударац на малу привреду: СНС гаси једно од најуспешнијих бизнис друштава

0

Одлука Скупштине друштва Бизнис инкубатор центра у Прокупљу, који је прошле године сврстан у пет најуспешнијих у Србији, да оде у ликвидацију је удар на малу привреду у овој средини, јер је више од 70 предузећа управо потекло из БИЦ. Помало је необично што у години у којој је БИЦ у Прокупљу сврстан у ред пет најуспешнијих у Србији долази до ликвидације, али конкретне одговоре зашто је то тако нисмо успели да добијемо, јер надлежни ћуте.

Он је као пројекат отворен почетком 2007. и служио је као подршка развоју малих и средњих предузећа, што је и био све до прошле године када је посредно град Прокупље одлучио да га затвори.

Наиме, од пет чланова скупштине, четири предлаже локална самоуправа као већински власник БИЦ, а један члан је представник приватног предузећа које има део БИЦ-а. Иако су сва четири члана скупштине које је предложио град гласала за ликвидацију, неко им је то предложио. Тако су напредњаци на мала врата 15.јуна прошле године покренули ликвидацију овог Друштва.

О гашењу БИЦ нико не жели јавно да говори, ни бивши директор Миливоје Арсовић, ни садашња ликвидациона управница Јелисавета Вељовић, као ни град Прокупље. Једино нам је представник приватног предузећа потврдио да је одлуку о ликвидацији донео већински власник, односно Град Прокупље.

– Град Прокупље није предложио ликвидацију, већ чланови Скупштине друштва, а они су то учинили јер је БИЦ постао нерентабилан. Чињеница је да су у њему прве краке начинила многа мала и средња предузећа, али у последње време нема интересовања, па послују негативно – казано нам је у локалној самоуправи у Прокупљу, где нису одговорили на нашу констатацију да Град Прокупље поставља већину чланова Скупштине друштва и да су посредно они иницирали ликвидацију.

У тренутку ликвидације БИЦ је имао четири запослена. Покривали су простор од 1.200 квадрата, без приватника који има 33 одсто удела у Друштву. Кирија је, за канцеларије у првој години пословања тек формираног предузећа које је станар износила само 112 динара по квадратном метру, а за производне фирме пола евра по квадрату месечно. Поред просторног, БИЦ је имао и саветодавну улогу у пословању нових предузећа, те је од седамдесетак станара колико је прошло за ових 14 година, педесет њих остало у послу, односно и данас постоји и послује.

Зашто напредна власт у Прокупљу неће да помаже мале и средње предузетнике, нисмо успели да сазнамо, али за последњих годину дана ово је треће предузеће, установа, које већинска СНС власт гаси. У процесу ликвидације је и Туристички центар Прокупље, а у процесу реструктуирања је најважније јавно предузеће у граду ЈКП „Хамеум“ које су напредњаци формирали 2015.године,а сада га распарчавају.