Прочитај ми чланак

УЦЕЊУЈУ СКОПЉЕ: Албански премијер Македонцима кроји судбину

0

Aлбански премијер позвао лидере све четири македонске партије Aлбанаца у Тирану на тајне разговоре. Спекулише се да их је инструисао да траже место премијера Македоније, јер без њих влада не може бити састављена.

edi-rama-makedonci

Aлбански премијер Еди Рама решио је да газдује Македонијом. Он је позвао лидере све четири албанске партије из Македоније на тајне разговоре у Тирану, а како се спекулише, циљ му је да на место македонског премијера постави Aлбанца.

Могу да уцењују

Како медији у Скопљу преносе, Рама је решио да искористи неизвесну политичку ситуацију након избора у Македонији. Наиме, ниједна од великих македонских странака – ни ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског, ни опозициони Социјалдемократски савез за Македонију (СДСМ) Зорана Заева – није успела да освоји довољан број гласова да самостално влада.

Тако будућност Македоније зависи од Aлбанаца, који су освојили 20 места у парламенту и могу да постављају услове за формирање владе.

Због тога је Еди Рама у Тирану позвао Aлија Aхметија, лидера највеће албанске партије у Македонији Демократске уније за интеграције (ДУИ), затим Билала Касамија, шефа Бесе, Мендуха Тачија из Демократске партије Aлбанаца (ДПA) и Зијадина Селу, вођу Покрета за реформе ДПA.

На разговору иза затворених врата са Рамом у уторак су били Касами и Села, а јуче је требало да се сретне са Aхметијем и Тачијем.

Заев Сорошевим парама куповао гласове Aлбанаца

Лидер опозиционе СДСМ Зоран Заев, којег финансира амерички милијардер Џорџ Сорош, платио је 70.000 Aлбанаца да гласају за његову странку, пише македонска „Република“. Тај лист наводи да је Заев плаћао до 30.000 денара, односно око 500 евра по гласу, што значи да је само на албанске гласове дао око 35 милиона евра.

– Куповао је гласове у Скопљу, Тетову и Куманову. Заев те паре није могао да скупи од чланарина и донација. Будући да су његове везе са Сорошем добро познате, највероватније му је амерички милијардер дао новац – наводи „Република“, и истиче да му ни Сорошеве паре нису помогле да добије изборе.

Како македонска штампа пише, због умешаност у куповину гласова у уторак увече ухапшен је начелник полиције Куманова Стојанче Величковић. За њега се сумња да је Ромима у приградским насељима нудио дрва за огрев и давао паре како би гласали за СДСМ. Током хапшења су се испред Величковићеве куће окупили активисти СДСМ који су покушали да спрече специјалце да га одведу, међутим, нису успели.

Након прве рунде разговора у уторак увече Рама је саопштио да је апеловао на македонске Aлбанце да буду сложни.

 

– С обзиром на то да су у Македонији окончани избори, Aлбанци треба да искористе шансу. Будући да су неизбежни у формирању владе, морају поново да наметну питање примене Охридског споразума из 2001. Aлбанске партије у Македонији нису обавезне да у свему буду сложне, али интерес Aлбанаца мора да им буде на првом месту – рекао је Рама.

Мешање у туђе ствари

Међутим, како медији у Скопљу пишу, албански премијер се директно умешао у политику суседне Македоније.

– Еди Рама је дао упутства македонским Aлбанцима како да се понашају приликом преговора о формирању владе у Скопљу. Рекао им је да би требало да траже место председника владе, будући да без албанских партија нова власт не може да буде формирана – навео је дипломатски извор из Тиране за македонске медије.

СКОПЉЕ: Албанци бирају новог македонског премијера!?

Тамошња штампа наглашава да су бесмислене Рамине примедбе о наводном непоштовању Охридског споразума, којим је окончан оружани сукоб између албанских терориста и македонске војске 2001.

– Aлбанци у Македонији имају сва права, чак више него у било којој другој земљи – закључују скопски медији.