Прочитај ми чланак

У мору оставки СНС градоначелника још нема 2 важна града: Одговор лежи у рејтингу

0

Како изгледа кад цела држава ради по команди једног човека видело се јуче, када је више десетина градоначелника и председника општина широм Србије рафално подносило оставку. Међутим, није остало непримећено да оставке нису поднели градоначелници Новог Сада и Ниша, два града у којима, поред Београда, СНС најлошије стоји.

Председник Србије Александар Вучић у среду увече је на РТС-у најавио да изборе у Србији можемо да имамо већ 17. децембра.

Речено, учињено…

Већ сутрадан премијерка Ана Брнабић на седници Владе министрима потврђује да ће овог дана бити одржани ванредни парламентарни, београдски, покрајински и локални избори у неким општинама, не свим.

Истовремено, како сазнаје Нова.рс, повереницима СНС стизале су инструкције да обавесте председнике општина и градоначелнике да моментално поднесу оставке. Али, не у свим градовима и општинама. На списку од више десетина имена, за сад упадљиво фале потписи градоначелнице Ниша Драгане Сотировски и градоначелника Новог Сада Милана Ђурића.

Како сазнајемо, и Ниш је био на списку за оставку, али је ова одлука у једном тренутку током јучерашњег дана повучена. Та се ситуација може променити у секунди, дакле, и даље постоји могућност да се Сотировски и Ђурић понесу оставке, али се то још није десило.

Уколико остане овако и поменути СНС двојац остане на својим функцијама, то би значило да владајућа странка у овом тренутку не жели да ризикује у ова два града, у којима постоји највећа могућност да изгубе власт.

Најризичнији за СНС

Београд, Нови Сад и Ниш за Српску напредну странку су “најризичнији”.

Критика и отпор према властима ту је најприсутнија, опозиција је стабилнија и организованија, па је већи изазов за напредњаке.

Такав наратив неретко користе и истраживачи јавног мњења, који потврђују налазе истраживања да опозиција има чему да се нада у предстојећем изборном циклусу у поменута три града.

Да је у Нишу по СНС “најкритичнија” ситуација, потврђује и то што је недавно председник Србије Александар Вучић посетио овај град три пута у само недељу дана.

У првој половини септембра Вучић је најпре одржао састанак са представницима СНС из централне Србије, затим је био на полагању камена темељца фабрике “Палфингер”, а свега неколико дана касније дошао је трећи пут у Ниш, где је присуствовао обележавању празника Дан српског јединства и националне заставе.

Разлог за то су пад рејтинга СНС, лоши односи и више различитих струја у самој странци.

То је и речено напредњацима с југа, на састанку којем су присуствовали Вучић и председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић.

“Састанак није био пријатан, трајао је неколико сати, а завршен је после поноћи. Представницима СНС из централне Србије је речено да под хитно морају да престану са међусобним сукобима, да има пуно различитих фракција у странци и да се то одсликава на ситуацију на терену, те да је поверење грађана озбиљно пољуљано. Такође, разговарало се и о томе што неки запослени у градској управи отворено подржавају опозицију”, писала је Нова.

У Новом Саду није толико критична ситуација, можда зато је званични председник СНС Милош Вучевић из овог града. Међутим, напредњаци ништа не узмају здраво за готово, а зна се да су у овом граду, поред Београда и Ниша, протести били најмасовнији.