Прочитај ми чланак

У Федерацији славе Дан државности, а у Српској појма немају да је празник

0

milorad-dodik

Дан државности БиХ биће обиљежен бројним манифестацијама широм ФБиХ, полагањем цвијећа на споменике и гробља, као и свечаним академијама.

Власти у ФБиХ празнују 25. новембар , када је 1943. године у Мркоњић Граду одржано Прво засједање Земаљског антифашистичког вијећа народног ослобођења Босне и Херцеговине (ЗАВНОБиХ) . У Републици Српској је уобичајен радни дан.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, поручио је да на нивоу Босне и Херцеговине не постоји ни дан, ни датум државности и да стога Дан ЗАВНОБИХ-а, 25. новембар, не може бити обиљежаван као Дан државности.

У отвореном писму представнику ЕУ у БиХ Валентину Инцку, Додик скреће пажњу да су високи представник и остали представници међународне заједнице, својим присуством дали значај непостојећем празнику, насловљеном као Дан државности БиХ.

Додик је указао да је сваки покушај његовог успостављања антидејтонски.

Предсједник подсјећа да је Дејтонски споразум јасно одредио да дејтонска БиХ наставља постојање у складу са унутрашњом структуром, која је тим Споразумом утврђена, па је, према томе, сваки једнострани покушај из Сарајева да се баштине празници и догађаји из бивше Југославије- нерегуларан и немогућ за читаву БиХ.

Он је поручио да Република Српска нема ништа против да у Федерацији БиХ овај датум обиљежавају као празник, али у Српској то неће никада бити.

Додик је навео да, колико му је познато, не постоји одлука ниједног релевантног органа дејтонске БиХ, што је било неопходно донијети након потписивања Дејтона, која потврђује да постоји Дан државности БиХ.

(РТРС)