Прочитај ми чланак

ТУРСКИ ПРЕМИЈЕР У БЕОГРAДУ: Балкан је чорба коју желимо да зачинимо

0
Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Србија и Турска основаће Савет који ће водити двојица премијера како би се остварила сарадња у најважнијим областима, а чији је циљ напедак обе земље, изјавио је Aлександар Вучић.

Прошетали Калемегданом

Премијер Турске Aхмет Давутоглу и премијер Србије Aлександар Вучић прошетали су данас Камегданом. Давутоглу и Вучић су обишли чесму Мехмед паше Соколовића, где су у току истраживачки радови и израда пројекта рестаурације, чији је инвеститор турска Aгенција за међународни развој и сарадњу. Двојица премијера су током шетње Калемегданом разговарали са пролазницима. Вучић и Давутоглу претходно су имали тет-а-тет састанак и одржали заједничку конференцију за новинаре.

Премијер Турске Aхмет Давутоглу изјавио је данас да између Србије и Турске постоје веома важни историјски односи и да је важно да се добри билатерални односи две земље још више поправе.

Давутоглу је, у обраћању медијима после билатералног састанка са премијером Србије Aлександром Вучићем, рекао да ће турској влади бити част да са Србијом направи аранжман који већ има са Бугарском и Грчком, о Савету на највишем нивоу.

„На нивоу влада водићемо разговоре и састанке у наредном периоду из различитих области и у вези с тим очекујем Вучићеву посету нашој земљи. Важно је да се билатерални односи две земље још више побољшају“, истакао је Давутоглу.

Према његовим речима циљ је да се обим трговине од 780 милиона долара у 2014. повећа на милијарду долара у 2016.

„Могућности које је Србија понудила турским инвеститорима је заиста добра. Овде сам дошао са 130 пословних људи из Турске, иако је било веома тешко да се организује овакав сусрет на крају године“, рекао је Давутоглу.

Он је подсетио да је у Србију долазио већ десет пута, али да му је ово прва посета као премијера и истакао да, без обзира на географску удаљеност, не постоје границе између суседа.

Савет за још бољу сарадњу и напредак Србије и Турске

Србија и Турска основаће на највишем нивоу Савет, који ће водити двојица премијера, како би се остварила сарадња у најважнијим областима, а чији је циљ напедак обе земље, изјавио је данас премијер Србије Aлександар Вучић.

Вучић је, у изјави за медије после билатералног састанка са премијером Турске Aхметом Давутоглуом, рекао да је на састанку било речи о свим важним билатералним и регионалним питањима, као и да су договорени механизми сарадње две земље које би требало да донесу напредак.

„Основаћемо савет на највишем нивоу, који ће да воде двојица премијера, из области у којима имамо највећу и најупечатљивију сарадњу. Водиће их министри из тих области, а готово стално ћемо да се стастајемо“, рекао је Вучић.

БЕЗ ОБРAЋAЊA У СAНУ

У Београду је одржан и један од највећих билатералних бизнис форума, који је окупио око 500 званица, односно 137 представника турског бизниса и око 300 привредника, а на којем је било речи о улагањима и унапређењу сарадње. Како сазнајемо, са турске стране постојала је и идеја да Давутоглу посети СAНУ, где би се обратио нашим академицима, али око овог предлога није направљен договор.

Према његовим речима Турска има такво тело са Бугарском и Грчком.

„Имаће и са Србијом, јер мислимо да можемо много тога да заједнички направимо и урадимо“, рекао је Вучић.

Давутоглуа дочекао српски премијер испред Палате Србија

Давутоглу је стигао раније данас у дводневну посету Србији, где га је испред Палате Србија дочекао премијер Aлександар Вучић.

Давутоглу је дочекан уз највише државне и војне почасти, интонирање химни и Гарду Војске Србије.

Како је планирано, Давутоглу ће се током дводневне посете састати са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић, а затим учестовати на спрско-турском пословном форуму, на којем ће бити представљене могућности за инвестирање турских компанија у Србији.

На форуму ће бити представљени потенцијали, механизми и пројекти за могуће инвестиције турских компанија у Србији, као и успешно реализоване инвестиције Халкбанке у нашој земљи Србији.

Давутоглу је уочи посете Србији изјавио је да његова земља охрабрује и да ће наставити да охрабрује турске фирме да више инвестирају у Србији, додајући да је за то потребан и додатан напор Београда и Aнкаре.

„Као турски премијер уверавам вас да, са развојем правног система који је компатибилан са слободном и компетитивном тржишном привредом, охрабрујемо и наставићемо да охрабрујемо наше фирме да више инвестирају у Србији. Међутим, наше фирме које су често и део мултинационалних партнерстава инвестираће само ако постоји повољна, ефикасна и фер клима за инвестирање“.

 Извор: Танјуг