Прочитај ми чланак

ТУРАЈЛИЋ: Вучић је преорао све, ЕУ чека да се санира ситуација са Косовом

0

Професорка Београдског универзитета у пензији Србијанка Турајлић рекла је за Н1 да подржава грађанске протесте, али да би захтеве требало конкретизовати. Важним питањем сматра и то да ли ће Србија у будућности бити грађанска и социјалдемократска држава или популистичка и десничарска.

Турајлић је упозорила да је у Србији потребно 20 година да се подигне народ, и да „ако поново упрскамо, чекаћемо нових 20 година“.

– Ово је ужасно важан моменат. Политички живот ипак воде политичари, не види се та озбиљност, своди се на то да дођемо на власт, па да видимо шта ћемо. То нас је упропастило 5. октобра – подсетила је Турајлић, чланица политичког савета Покрета слободних грађана (ПСГ),

– Наш проблем је да смислимо како да уредимо ову земљу коју растурамо од 1991, а коју је Вучић дотукао. Археолози сада да дођу, не би могли да нађу ни крхотине система, он је преорао све. И наше је питање како из тога да направимо пристојно друштво. То могу да раде само нове генерације, којима морамо да вратимо пристојност речника, систем вредности, шта је увредљиво, а шта је духовито. Склизнули смо са осећањем емпатије, поштовања, стида, пристојности – каже она.

Турајлић сматра да се Европска унија неће мешати у унутрашње прилике у Србији, јер је једини аргумент због којег је овај режим уопште настао, тај да се ситуација са Косовом санира, поготово пре избора за Европски парламент.

Она каже да се цела Европа тренутно комеша између „левог“ и „десног“, и да је и за Србију веома важно да ли ће у будућности бити грађанска и социјалдемократска држава, или десна и популистичка.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!