Прочитај ми чланак

Треба нам алтернатива за ЕУ, а не за Јужни ток

0

juzni-tok-srbija-NE U EU

Само два дана је било довољно владајућој гарнитури да покаже право лице и СНС гласачима (међу којима је највећи број оних који желе блиску сарадњу с Русијом) покажу колико су „близак” партнер Кремљу.

Најпре је премијер Александар Вучић код шефа аустријске дипломатије Курца у Бечу изјавио да Србија не подржава Русију око Украјине, већ јој само није увела санкције из сопствених економских интереса. Дан касније, главна бриселска пионирка у Србији и чланица организације која је део Трилатералне комисије, Зорана Михајловић, „оценила” је да Србија мора хитно да обезбеди још један правац дотока гаса, гасовод Ниш-Димитровград, који ће бити алтернатива за Јужни ток.

– Србија не може да утиче на односе Русије и Европске уније које воде борбу око његове изградње. Неколико пута смо прошли гасне кризе и морамо да водимо рачуна о енергетској сигурности. Ми смо окренути ка Европској унији и чланица смо Енергетске заједнице. Најважније за Србију јесте како да себи обезбеди енергетску сигурност, за шта је важан и Јужни ток као и гасовод Ниш-Димитровград, који можда може да се брже изгради – казала је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

И док се влада Бугарске противи одлуци Европске комисије и најављује да ће наставити пројекат Јужног тока са Москвом (иако се и тамо јављају најпослушније бриселске партије које прете да ће због тога срушити владајућу коалицију), наша је министарка брже-боље кренула да убеђује српски народ како му Јужни ток заправо није ни потребан и да ћемо гопремање гаса да обезбедимо на неки други (подобан) начин.

„Морамо да имамо алтернативу”, категорична је Михајловићева. То је тачно. Само што је алтернатива потребна када је у питању фашизам Европске уније, коју после „жуте диктатуре” сада спроводи и другарица Зорана са својим „напредним” саучесницима у злочину.

(СРБИН.ИНФО – АЛЕКСЕЈ ДИМИТРИЈЕВИЋ)