Прочитај ми чланак

ТРАМП РЕШИО ДА ИМ СЛОМИ КИЧМУ: Вашингтон увео 4 мере против Приштине

0

Експлицитна опомена Приштини због увођења такси

Сједињене Америчке Државе су очито упорне у намери да натерају привремене косовске институције да повуку одлуку о таксама на производе из Србије и БиХ, што би био први корака ка одблокирању преговарачког процеса, који трееба да доведе до коначног споразума Београда и Приштине. Како се може уочити из званичних, али незваничних канала комуникације, Вашингтон је увео четири, слободно се може рећи, дисциплинске мере Приштини.

– Време је да Косово укине таксе, да Србија одговори на конструктиван начин, да престану провокације са обе стране, да се Београд и Приштина врате дијалогу који предводи Европска унија, и да се обе стране одважно определе за мир – оценили су у заједничком ауторском тексту амерички амбасадори у Београду и Приштини.

– Ако тако урадите, оптимисти смо да можете постићи историјски споразум о нормализацији у 2019. години – сагласни су Кајл Скот и Филип Коснет.

Иако је сам премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај рекао да САД заправо креирају политику Приштине, он се оглушио о захтев Вашингтона да повуче одлуку о таксама.

Због тога се и сам нашао на удару једне од мере које Стејт департмент увео против привремених институција самоуправе у јужној српској покрајини. Наиме, судећи по званичним, али и незваничним одлукама Вашингтона, уведене су 4 мере против Приштине:

1. Рамушу Харадинају ускраћена виза за путовање у САД;

2. Обустава обука представника Приштине;

3. Обустава едукација представника Приштине;

4. Обустава војних посета Приштини.

У вези са последњом мером, Амбасада САД у Приштини потврдила је данас да је командант Националне гарде Ајове, генерал-мајор Тимоти Ор, отказао посету Косову због, како кажу у амбасади, такси које су за производе из Србије наметнуле привремене приштинске инситуције.

Портпарол америчке амбасаде у Приштини Ричард Мај изјавио је за сајт „Коха“ да је посета отказана због такси.

– Можемо да потврдимо да је посета генерала Ора отказана због тарифа за производе из Србије и БиХ – рекао је Мај.

„Коха“ је јуче објавила да је одбијање премијера привремених приштинских институција Рамуша Харадинаја да суспендује таксу на производе из Србије и БиХ утицало на отказивање Орове посете Приштини.

Посета је била планирана за 16. и 18. фебруар, на 11. годишњицу једностраног проглашења независности.

Директорка Центра за евроатлантске интеграције Јелена Милић каже да је поменуто отказивање посете Ора експлицитна опомена Приштини због увођења такси.

Милић је за Тањуг рекла да је отказивање посете, уз чињеницу да Рамуш Харадинај није добио визу за одлазак на Молитвени доручак у Вашингтон, једна од најјачих конкретних, видљивих мера САД након увођења такси, и скреће пажњу да је Приштина упозорена да могу бити угрожене и обуке и едукације у области војне сарадње.

На питање да ли ће та одлука САД утицати да Косово укине таксе, Милић каже да би, ако знају било шта о међународним односима и дипломатским порукама које долазе из различитих тела америчке администрације, Приштина требало да „стави прст на чело“.

– Требало би да се упитају и каква је будућност трансформације њихових безбедносних снага, ако су на овако висок начин упозорени да је билатерална сарадња са САД угрожена због тврдоглавих политичких одлука о таксама и блокади дијалога – казала је Милић.

Подсетила је да се пре две недеље премијерка Ана Брнабић састала са шефом Националне гарде Охаја, државе САД која је партнер Србије за јачање билатералних односа у области одбране, као што је Ајова за Косово.

– Косово сада губи ту врсту подршке, а Србија је јача – истакла је Милић.

Лидери косовских Албанаца нашли су се у озбиљној политичкој кризи, и потребно им је да ресетују сат и дневни ред преговора са Србијом, оценили су истраживачи Групе за правне и политичке студије у Приштини Љеке Батали и Перпарим Креиезију.

У тексту за бриселски портал Еурактив (euractiv.com) аутори наводе да се Косово запетљало у политичку кризу без преседана. Они подсећају да је Влада тзв, Косова, у покушају да прикрије дипломатске неуспехе крунисане припалим покушајем учлањења у Интерпол, увела таксе од 100 одсто на производе из Србије и БиХ што су поздравили грађани на Косову, али не и међународна заједница.

– ЕУ је затражила да се порез одмах укине, Приштина је одбила захтев, али када су њиховим примером пошле и САД поделиле су главне лидере владајуће коалиције – Рамуш Харадинај је остао при својој одлуци, док је Кадри Весељи рекао да би ради заштите савеза са САД, Косово морало да преиспита свој став – пише у поменутој анализи.

У међувремену, учестале су консултације водећих људи привремених косовских инститиција. Наиме, данас је одржан састанак са којег је стигло штуро саопштење да су представници привремених институција у Приштини разговарали су о завршној фази дијалога, посебно о платформи за дијалог с Београдом, за коју се, како преноси приштинска Коха, очекује да ће ускоро бити усвојена у скупштини тзв. Косова.

Учесници састанка, председник и премијер, те председник скупштине и чланиви тима за дијалог с Београдом оценили су да би све косовске институције требало да подрже платформу.

                       ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!