Прочитај ми чланак

Томислав Николић: Трудићу се да не обрукам Србију и од свих вас очекујем исто

0

Београд – Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас на отварању обновљеног музеја Вука и Доситеја да су та два просветитеља, уз Светог Саву, остали наши учитељи до данас, а да је управо под кровом музеја почела да се гради модерна европска држава српска.

Подсетивши да су Вук и Доситеј остали наши учитељи до данас Николић је рекао и да није сигуран да ли би нас они данас препознали и да ли би се већина припадника српског народа уклопила у њихов образац.

 

– Ја ћу се трудити да не обрукам Србију и од свих вас очекујем исто – поручио је Николић на отварању изложбене поставке у обновљеном музеју.

Он је подсетио да је под кровом музеја Вука и Доситеја основана прва велика школа у Србији – Лицеј да је ту почело да се развија семе данашњег Београдског универзитета.

– Сретењски устав, Српско учено друштво, Народна библиотека, Матица српска, Српска књижевна задруга… Овде је почела да се гради модерна европска држава српска. Ни дан нисмо заостали за Европом која је кад и ми развијала своје високо школство – указао је Николић.

 

Он је рекао да нас управо та традиција чини делом историјског памћења старог континента и истакао да се национална свест и свест о значају културе памћења не показује само онда када нас годишњице терају да се сетимо значајних људи и институција и када су јубилеји повод за обнову.

– Није довољно да се у том једном дану сетимо, па онда опет заборавимо и запустимо и зато ми је драго што данас није ни Вуков ни Доситејев датум и што отварамо обновљено знање једног од најзначајнијих музеја Београда, Србије, Балкана – рекао је Николић и додао да верује да ћемо обновити и друга знања широм Србије.

– Зато што је то наш дуг, а коме више дугујемо до првом министру просвете, човеку који је европске вредности пре више од два века уградио у темеље српске државности и то, као део историјске ироније, у здању које је једини сачувани примерак типичне турске градске куће на простору Београда – казао је Николић.

Председник је рекао и да је дужност ове државе да непрестано брине о традицији и култури и да преноси историјско памћење на најмлађе и тако гради цивилизацијски континуитет.

(Танјуг)