Прочитај ми чланак

Тим Џуда: Крај ере Ђукановића

0

milo djukanovic-ap_f

(Б92)

Ера премијера Мила Ђукановића, који је био неспорни господар Црне Горе завршава се, оценио је лондонски недељник „Економист“, а преносе „Вијести“.

У тексту под насловом „Вођа чопора“ британског новинара Тима Џуде се наводи да се црногорски премијер све чешће суочава са новим проблемима у коалицији.

Лондонски часопис, наиме, наводи да Ђукановићу, у овом моменту, главни проблем праве Социјалдемократска партија (СДП), мања чланица владајуће коалиције коју предводи Ранко Кривокапић и СДП, чији је лидер  председник Скупштина Црне Горе.

„Његов мањи партнер, СДП понаша се као опозициона партија, парламент је приграбио више моћи, а званичници ЕУ захтевају више акције против криминала и корупције“, наводи се у Џудином тексту.

Упозорава се да Ђукановић није скривао бес када је говорио да је ускраћивањем подршке ребалансу буџета, СДП створила нову већину са „противницима државе“ и послала поруку да жели да уведе парламентарну диктатуру.

Премијерове критике уследиле су након што је влада, због одбијања посланика опозиције и СДП-а, морала да повуче Предлог ребаланса буџета којим је било предвиђено поравнање дугова од 61 милион евра Комбината алуминијума, Електропривреде Црне Горе и повезаних енергетских компанија на штету грађана.

У тексту се подсећа како је Ђукановић понашање парламентараца назвао „диктатуром неспособних“.

„Ништа од овога неће водити неизбежном паду Ђукановићеве владе. (Ранко) Кривокапић каже да жели да обезбеди позивницу за Црну Гору у НАТО следеће године, пре него ли и размисли да напусти владу. Али то јесу сигнали да се ера, у којој је Ђукановић био неоспорни господар Црне Горе, завршава“, наводи се у у тексту лондонског часописа „Економист“.

Повлачење предлога ребаланса буџета због одбијања СДП-а да га подржи, наводи се као следећи тежак ударац за Ђукановића.

„Ђукановић је намеравао да отплати део дугова огромне државне фабрике алуминијума, чију је продају руском тајкуну Олегу Дерипаски 2005. године, уз много помпе, он надгледао“, пише „Економист“ и додаје да је у прошлости КАП производио 40 одсто црногорског извоза.

„Економист“ је продају КАП-а оценио као катастрофалну, напомињући да је комбинат прошлог месеца банкротирао.

„Фабрика троши толико струје да државној електричној компанији дугује 61 милион евра, која је делом у власништву италијанске фирме која се сада гласно жали. Још горе, 13. августа Дерипаскин представник казао је да планира да тужи црногорску владу за милијарду долара, што је мало мање од трећине државног бруто производа“, упозорава Џуда.

Лондонски часопис наводи да, иако је политичка ситуација у Црној Гори значајно промењена, ниједна влада у Црној Гори није смењена на изборима. Смена власти на изборима, како се наводи, после деценија чекања више није недокучива.

„У априлу је (лидер Деократског фронта) Миодраг Лекић, бивши дипломата ‘за длаку’ однео победу на председничким изборима против Филипа Вујановића којег подржава Ђукановић. Лекићеве присталице тврдиле су да је он победио“, истиче се у Џудином тексту.

Он подсећа и на инсистирање лидера социјалдемократа да је Вујановић нелегитимни председник државе, јер није имао право на трећи мандат. На изборе је, како се наводи, утицало и објављивање транскрипата са партијских седница ДПС које су изазвали аферу „Снимак“.

„Ти избори су прошли у знаку снимака који су процурели у фебруару, а на којима се чује како Ђукановић и челници његове партије очигледно расправљају како да наместе председничке изборе злоупотребом државног новца и запошљавањем у замену за глас“, наводи „Економист“, упозоравајући да је непоштено понашање свих политичких актера, штоје било општепознато, а „тада је изашло на чистину и више се није могло игнорисати“.

„Ипак, то је управо оно што су надлежне институције покушале да ураде, док се нису умешали званичници ЕУ и захтевали акцију“, каже су тексту уз оцену да се Анкетни одбор показао као неубедљив, као и да врховни државни тужилац тек треба да одлучи да ли је потребно законско гоњење актера.

Ђукановић је у тексту окарактерисан као „неспорни преживели балканске политике“, и „најуспешнији европски државник“.

„Лако је замислити Ђукановића како на путу до посла звижди мелодију ‘Вођа чопора’. (Леадер оф тхе пацк, песма метал бенда ‘Тwистед систер’). Неспорни преживели човек балканске политике који своју земљу од 1989. године води из једног посла у други а тек му је 51 година, 2006. скренуо је државу ка независности из заједнице са Србијом и од када је Хрватска постала чланица Европске уније (ЕУ) Црна Гора је у полу позицији да буде следећа, претекавши и Србију и остале четири балканске државе које томе теже“, указао је Џуда