Прочитај ми чланак

ТЕОДОРОВИЋ: Да Вучић хоће пирамиду као Кеопсову, Весић би рекао – то нам треба

0

Акамедик Душан Теодоровић, професор Саобраћајног факултета у Београду, каже да, кад су у питању радови у центру града, власт не ради неопходне анализе, већ само копа, и да то што је затворен и Трг и још неколико улица - у нормалном свету није нормално. Против је преговора с Вучићем и залаже се за тим од 15 до 20 моралних, стручних људи.

Теодоровић каже да Београд има милион 600, 700 хиљада становника који укупно заједно дневно направе три милиона путовања, свим видовима превоза, уз пешачење. „Београд има неколико стотина хиљада регистрованих аутомобила, а има само 25.000 паркинг места и 9.000 у гаражама“.

(Фото: Јутјуб)

Београд је пропустио да донесе стратегијске одлуке важне за живот овог града – а то је метро, наглашава гост Новог дана. Сви ми заједно, нећу да оптужим само ову власт, сносимо одговорност због метроа, каже Теодоровић, додајући да без таквог вида саобраћаја не може да функционише овако велики град.

У цивилизованим земљама, које се не понашају варварски, имате врло озбиљне саобраћајне студије пре било какве интервенције на транспортној мрежи, наглашава. Морамо да имао претходне анализе које се добијају бројањем саобраћаја и анкетирањем, подаци морају да стоје на сајту Града, да би операције које праве „стручњаци за саобраћај“ (заменик градоначелника Горан) Весић и (градоначелник Зоран) Радојичић биле проверљиве, навео је академик.

Теодоровић каже да проблем који се озбиљно разматра у свету – како да распоредим активности током времена тако да најмање измалтретирам своје суграђане, додајући да ту постоји „озбиљна математика и озбиљне саобраћајне анализе“, а да ми то не радимо – ми копамо.

На питање да ли је нормално да у исто време имамо радове на Тргу Републике, а истовремено и затворене поједине улице због претварања у пешачку зону, каже „у нормалном свету је то ненормално“. „У овој земљи је то нормално јер то жели један човек и ту се ради о апсолутном испуњавању фараонских жеља једног човека. Ја верујем – да Александар Вучић реши да направи пирамиду на Тргу Републике величине Кеопсове, да би Радојичић и Весић објашњавали да то треба да се прави, да је то потребно, да је најзначајнија инвестиција…“

Теодоровић је подсетио да је најављена студија о националном стадиону. „А погледајте какав је саобраћај у овом граду, где су методи за приоритете инвестиција у овом граду… Један човек је, што је сулудо, замислио да имамо шест стадиона, ја кажем требало би да имамо метро, бољу Инфективну клинику и да улажемо у јавни градски превоз“.

Професор наводи, говорећи о метроу, да Србија има важећи уговор с Французима о градњи метроа, који је још на снази, а да смо сада у Кини потписали нови.

Не слаже се са идејом пешачке зоне у центру Београда. Кад правите пешачку зону смањујете број километара улица у Београду, а људе који ту живе стављате у гето, људе доводите на ивицу јавног градског превоза који је на 400 метара, што је неприхватљиво за стара лица, каже. Он додаје да је ту проблем и приласка ватрогасаца, хитне и сл. Сматра да ће тиме бити оштећени и људи који живе ту, али и сви други Београђани јер им се одузима део мреже.

Додаје и да ће се у српској верзији приче, потапајући стубићи које помиње заменик градоначелника, како оцењује, покварити за два дана.

Нису данас у свету присутне толико велике пешачке зоне, наводи Теодоровић. Весић, истиче гост Н1, брка пешачке улице са пешачким зонама.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!