Прочитај ми чланак

ТЕНЗИЈЕ У РЕГИОНУ РАСТУ! Хрватска нуди Америци територију за војне базе!

0

Хрватска, упркос промени америчке администрације, не одустаје од великог пројекта сарадње са америчким Министарством обране. Према том плану, који се ослања на стратешки план одвраћања руског продора на Запад и према Јадранском мору, у Хрватској би биле размештене дивизије војске САД.

 

То јe око 5.500 војника са борбеном опремом и комплетном логистиком. Они би, према истом плану, били размештени на две локације: полигону Слуњ и војном комплексу Удбина, где се налази и авионска писта. Тако би био створено чвориште са ког би Американци ротирали своје јединице даље у Европу.

nato

Пентагон би уложио озбиљан новац у градњу и модернизацију потребне инфраструктуре и то у луку Ријека , модернизацију железничке пруге од Ријеке до Карловца и војну инфраструктуру на Слуњу и Удбини.

Хрватска би, како сада стоје ствари, сама требало да финасира деоницу пруге од Карловца до Слуња. Процене показују да би инвестиција била око 1,5 милијарди долара. Каква ће заиста бити политика америчког председника Доналда Трампа према безбедности Европе, а тиме и Хрватске, за сада се само може нагађати.

Трамп је, наиме, најавио јачање америчких оружаних снага, али и „затварање“ Америке. Као непријатеља не види руског председника Путина него Кину. Најважније од свега, НАТО савез је прогласио застарелим, а америчким савезницима у Европи, у које спада и Хрватска, најавио је да САД више неће субвенционисати њихову обрану. Међу европским вођама влада оправдана бојазан да ће Трамп заиста одустати од трансатлантског савезништва које траје од Другог светског рата.

Иначе, главни војни полигон хрватских снага налази се недалеко од Слуња. Реч је о око 24.000 хектара углавном шумовитог земљишта, на ком се налази и извор реке Мрежнице. Полигон је за бивше државе градила тадашња ЈНА, а данас је део инфраструктуре на полигону девастиран и запуштен. Ипак, захваљујући барем делимичној обнови коју је обавио ОСРХ, тренутно на њему може да борави и вежба око 1.200 војника.

Инвестиција би била око 53 милиона долара а партнери у пројекту би били МОРХ, америчка команда за Европу ЕУЦОМ и Национална гарда Минесоте.