Прочитај ми чланак

Тандем Вучић – Грчић је уништио и разорио енергетски систем!

0

Србији стижу на наплату нестручност, бахатост и коруптивност напредњачких кадрова који се налазе под директном контролом Александра Вучића. Дешавања у енергетском систему Србије који је пред потпуним колапсом последњих месец дана одсликавају систем напредњачке власти, а штету ће осетити сви грађани Србије.

Сви смо могли да слушамо Александра Вучића како се хвали да је енергетски систем Србије у никад бољем стању захваљујући његовој мудрој политици, његовом иностраним везама и кадровима које је поставио, међу којима је главни директор ЕПС-а и познати печењар Милорад Грчић. Наравно, све је то био пуки маркетинг, као што је и све друго у напредној Србији, иза чега стоји пустош и беда.

– Нећемо имати проблема ни са струјом ни са гасом ни са грејањем, као ни са укупним снабдевањем – рекао је Вучић крајем новембра после разговора са руским председником Владимиром Путином.

Није прошло много од тога, а у ноћи између 11. и 12. децембра 2021. дошло је до прве у низу хаварија у ТЕНТ-у, због чега је без електроснабдевања остало више од 136 хиљада људи, а више од 2.200 трафо-станица престало је са радом након што је испало шест блокова ТЕНТ-а од њих осам.

Наравно, одмах је смишљен изговор како је снег који је натопио угаљ кривац за енергетски колапс, као и блато које је из Колубаре убацивано у камионе са угљем. Међутим, стручњаци су указали да је за хаварију одговорна јако лоша припрема ЕПС-а за зимску сезону.

– Све акумулације су празне, депонија угља испред ТЕНТ-а је празна, нису обављени потребни ремонти, и све је то довело до ситуације да се ТЕНТ угаси, а то се десило јер смо имали неквалитетан угаљ већ дужи временски период, то је практично блато и муљ и нема калоријску вредност, залива се мазутом да би се подигла калоријска вредност и онда се то ложи, што је катастрофално када се ради о загађењу – рекао је Душан Никезић, председник Одбора за привреду и финансије Странке слободе и правде, и додао да не могу временске прилике бити разлог за престанак рада свих блокова у ТЕНТ-у, јер „термоелектрана ради и када је киша и када је снег, престала је да ради зато што је нестало мазута“.

Због тога је Србија била принуђена да увози „енормне“ количине струје, те је изгубила 250 милиона евра.

Десетак дана од тога у ТЕНТ-у је избила нова хаварија, услед чега је дошло до пожара. Ван погона били су блокови Б1 и Б2.

– Блок Б1 у ТЕНТ-у од јуче није у систему због пожара који је избио на горионику мазутног система, док је хаварија на блоку Б2 изазвана оштећењем млинског кола избацила је тај блок из погона – стајало је у саопштењу Министарства енергетике и ЕПС-а.

Видео снимак са лица места показује да је пуком срећом избегнута трагедија. Делови млина су летели на све стране, а лудом срећом нико није погинуо. На снимку се види и огромна рупа у зиду која је настала током хаварије.

И таман кад смо помислили да не може даље и да су одговорни извукли неке поуке, синоћ је поново дошло до новог инцидента када је избио пожар на површинском копу Тамнава – Западно поље и том приликом се запалио један од одлагача.

– Штета је огромна, требаће прилично времена да се систем поврати у нормалу, а то све значи још мање угља за ТЕНТ. И то у моменту када се зима захуктала – саопштила је Татјана Манојловић, потпредседница Демократске странке.

Шта ће се даље дешавати у енергетском систему, остаје нам да видимо, али све док смо у рукама овако неспособне власти, не пише нам се добро.