Прочитај ми чланак

Тадићевци: Зашто је Лукашенко дошао у Србију, он руши наш углед

0

370275_boris-tadic--beta--e.-v.--ev_f

БЕОГРАД – После Марка Ђуришића из НДС-а, данас је и Александар Сенић, такође посланик Тадићеве странке, који је и председник скупштинског одбора за евроинтеграције, констатовао је да је сусрет премијера Вучића и канцеларке Меркел веома важна и значајна за Србију, те истакао да њима у НДС-у и даље није јасан разлог посете Лукашенка Србији. Осудама Лукашенкове посете прикључио се и некадашњи блиски сарадник Бориса Тадића, Борислав Стефановић.

„Нама у НДС је, међутим, нејасан разлог позивања у посету човека (Лукашенка) који је под вишегодишњим санкцијама ЕУ и надамо се да то неће изазвати лоше консеквенце по европску перспективу Србије“, рекао је Сенић у Скупштини Србије.

Посланик Нове демократске странке Марко Ђуришић је, упућујући питање премијеру Александру Вучићу прекјуче, у Народној скупштини, тражио да влада каже да ли су им важнији односи са Александром Лукашенком или са Ангелом Меркел, истичући да Србија не треба да има дипломатске односе са Белорусијом, јер то угрожава односе са ЕУ, односно, Ђуришић тврди да посета Лукашенка руши углед Србије.

Он је упитао ко у Србији води спољну политику и подсетио да по Уставу влада води спољну политику, али да му се чини да Србија има две спољне политике. Ђуришић је у свом излагању изнео поприлично екстремистички став у којем тврди да посета Лукашенка Србији руши углед.

– Добро је да премијер одлази у Берлин јер та посета је у складу са утврђеном политиком да су евроинтеграције највећи спољнополитички интерес Србије. Са друге стране у Београд долази председник државе која је под санкцијама ЕУ и она не доприноси угледу Србије и остваривању њених спољнополитичких интереса, сматра Ђуришић.

Он је констатовао да министар спољних послова није од почетка мандата путовао ни у једну билатералну посету, и запитао да ли је, у ситуацији у каквој је Србија, допустиво да шеф дипломатије седи у Београду и бави се унутрашњополитичким и страначким питањима.

– У будућности треба избећи ситуације какву ћемо имати сутра. Не знам која ће вест сутра бити, да ли ће бити важнији овај сусрет у Београду или онај у Берлину и желимо да знамо да ли ће министар спољних послова бити у Београду или у Берлину, рекао је Ђуришић.

Политика коју последњих дана промовишу посланици НДС-а, чини се, није у складу са декларисаним ставовима њиховог лидера Бориса Тадића о потреби да Србија сарађује са свима. Са друге стране, могуће је да Тадић слањем оваквих порука преко својих посланика и заузимањем екстремних позиција Европске Уније покушава да поврати позицију главног промотера „европске идеје“. Таквом политиком, доста тешко, постоје шансе да „баци сенку“ на Вучићеву проевропску оријентацију, али по свему судећи, а посебно по осмесима Ангеле Меркел, „европска будућност“ Александра Вучића је светла.

Коментаришући долазак председника Александра Лукашенка у Србију, Борислав Стефановић из ДС-а, такође некадашњи блиски сарадник Бориса Тадића, рекао је да је ова посета у сенци контраверзе – да ли је влада применила своју сопствену одлуку да уводи санкције према Белорусији придружујући се санкцијама ЕУ.

„Ако је наша влада то спровела, то је врло чудно, зато што санкције подразумевају и забрану уласка у Србију високих званичника Белорусије“, рекао је Стефановић у свом данашњем говору у Скупштини Србије.

Извор: Тањуг