Прочитај ми чланак

Тадић предаје кормило Ђиласу

0

Лидер ДС рекао да је спреман да се повуче из изборне трке и, постигне договор с Драганом Ђиласом

БЕОГРАД – Повлачење.

Председник ДС Борис Тадић рекао је јуче да је спреман да се повуче из изборне трке и да на предстојећим страначким изборима 10. новембра подржи кандидатуру Драгана Ђиласа за новог шефа те партије. Своју одлуку Тадић ће обелоданити данас, после састанка са Ђиласом у четири ока,  лидер ДС ће готово извесно препустити странку Ђиласу.

Ипак, Тадић је условио Ђиласа листом захтева.

Тадићев први услов је промена Статута ДС, којом би Председништво странке добило већа овлашћења и механизам контроле председника. Други услов је да потпредседници буду њему одани људи – Горан Ћирић и Наташа Вучковић.

Тадић тражи да ДС буде профилисан као социјалдемократска странка и да нема реваншизма према члановима бирачких одбора који су подржали неког од кандидата.

Ђилас и Тадић још треба да се договоре која ће тачно бити позиција Тадића у странци, а већ су се начелно договорили да ДС убудуће уместо пет има седам потпредседника.

– Опције су да Тадић буде почасни председник, председник Политичког савета или председник Главног одбора. Одлука о томе коју би функцију преузео зависи од тога о каквим ће се програмским, статутарним и кадровским реформама договорити на састанку Тадић-Ђилас. У том смислу разматра се могућност да ДС има седам потпредседника – наводи извор из врха ДС и додаје:

– Бојану Пајтићу је у сваком случају загарантована позиција заменика председника.

Међу осталих шест потпредседника троје би били Ђиласови, вероватно лидери демократа у Панчеву, Ужицу и Сокобањи Весна Мартиновић, Јован Марковић и Дејан Николић, а троје Тадићеви – наводи извор.

За позицију Тадићевог трећег потпредседника конкурише четири-пет кандидата. Међу њима су Вукашин Павловић и Гаша Кнежевић.

– Од старих потпредседника једино за Драгана Шутановца мора да се нађе нека функција – наводи наш саговорник.

 

(Курир)