Прочитај ми чланак

ТАДИЋ: Лаж да је Вучић био прислушкиван, а Весић је био апсолутно небитна личност

0

Некадашњи председник Србије и лидер СДС Борис Тадић тврди "под пуном моралном, кривичном и материјалном одговорношћу" да нико није прислушкиван из политичких разлога за време његовог мандата. Каже да ће покренути судски процес због (прошлогодишње) Шешељеве изјаве да га је, док је био председник, Вучић прислушкивао.

Фото: Јутјуб

Председник Србије Александар Вучић прислушкиван је у континуитету од 1995. па до 2000. године, некада и без икаквог налога суда и без наредбе и мере која је на било који начин заснована на закону, рекао је раније данас министар полиције Небојша Стефановић. Он је додао да су он и Николић прислушкивани преко праћења 12 особа које су биле с њим у контакту.

„Овде је Стефановић помешао бабе и жабе намерно да би забашурило то што је рекао да ће презентовати доказе о политичком прислушкивању Вучића, ништа није презентовао – ни доказе о законитом ни незаконитом прислушкивању. Слагао је, по обичају, како то раде људи садашње власти. С друге стране, рекао је још једну ноторну лаж – рекао је да је Вучић у континуитету прислушкиван од 1995. до неке 2012. када су сабирани људи из његовог ближег окружења, који су фреквентно коминицирали с њим, па би се могло сазнати шта Вучић мисли, планира и сл. То значи да је у времену њихове власти, кад је Вучић био власт, да је био прислушкиван, што не стоји“, наводи Тадић.

Некадашњи председник каже да су, између осталог, лагали и о томе да имају доказе о политичком прислушкивању Вучића. „Мој закључак је да је Ђукановић био прислушкиван на основу тога што је био подстрекач хашких оптуженика, екстремиста у својим емисијама… Никад нисам чуо да је Весић био прислушкиван, мени је јако занимљиво да чујем зашто је Весић био прислушкиван, у то време је био члан ДС, да вас подсетим, део владајуће структуре… Упркос томе што се сада представља као велики пријатељ Вучића из тог времена, могли бисмо дати доказе и да је био спреман да ради против њега у том времену, али смо одбили такву врсту људи из посла било каквих функција и таквих неподопштина какве је имао на свом уму Весић. Ми, уопште, нисмо сазнали ко су тих 12 људи који су још прислушкивани и били законито под мерама, али очигледно да је Вучић када је улазио у комуникацију или са криминалцима или са екстремистима био законито прислушкиван само у том тренутку док је са таквима разговарао а не у осталим комуникацијама… И та идеја да је „перфидно прислушкиван“ само је идеја за глупаке и људе који немају никакву интелигенцију“, каже Тадић.

Он је навео да „под пуном моралном, кривичном, материјалном одговорношћу нико није прислушкиван из политичких разлога“ у време његовог мандата, нико, па ни Вучић ни Томислав Николић.

На питање о Ђукановићу, каже су сви прислушкивани на основу одређених сумњи из истражних радњи из тужилаштва, али никад из политичких разлога. „Господин Шешељ је рекао у једном свом интервјуу да се њему Вучић хвалио да је прислушкивао Николића, да је прислушкивао мене и то јако занимљиво и то ће сада дефинисати моје радње и према Весићу и према Ђукановићу и према Александру Вучићу“.

Шешељ је у интервјуу у БИРН-овом филму „СНС: Почетак – 2008“, прошле године, говорио да је у исто време кад радикали митингују против Тадића, Николић одлазио код Тадића. „Ја сам раније добијао снимке телефонских разговора Томислав Николића и Бориса Тадића и он је то мени доносио у Хаг, на папиру откуцано“, рекао је у овом филму Шешељ.

https://twitter.com/srbininfo/status/1156225217485856770?s=20

Осврћући се на ту изјаву, Тадић каже да ће Шешеља укључити у судски процес који ће покренути, јер је, како каже, Шешељ признао оваквом изјавом „да је Вучић незаконито прибављао прислушну опрему, да је прислушкивао не само партијске саборце“ већ и њега као председника Републике, што је, како додаје, врхунско кривично дело, јер угрожава националну безбедност.

На питање да ли је ову изјаву данас чуо први пут па тек сада најављује тужбу, јер је филм, подсећамо, емитован у новембру 2018, Тадић је рекао да је сачекао да види да ли ће тужилаштво да реагује. „Ово је тужилаштво морало да процесуира, ја сада овим доказујем да тужилаштво ради под налогом Вучића, да није независно као што је морало да буде, доказујем да се Вучић бавио прислушним радњама још у опозицији против својих сабораца. И сада постављам питање у јавности свима – замислите шта тек сада ради кад има апсолутну власт, у то време није имао власт, имао је само политичку могућност у својој странци да се додворава свом шефу Шешељу прислушним уређајима, али се прешао… Већ је прислушкивао, по изјавама Шешеља, и мене као председника Републике… Он би морао ако се то докаже, ако Шешељ не буде лагао, он би морао да осуђен као председник Републике који је примењивао мере прислушкивања… Мислим да би то било први пут у историји света, да је један председник Републике у прошлости незаконито прислушкивао, док је био у опозицији, другог председника Републике“.

„Весић је у време мог мандата био апсолутно небитна личност“

Заменик градоначелника и члан Председништва Српске напредне странке (СНС) Горан Весић, поводом информација министра полиције, рекао да је тачно да га је власт бившег председника Бориса Тадића користила као особу преко које су прислушкивали Вучића у време док је био у опозицији. Весић у писаној изјави, коју је пренео Танјуг, наводи и да је он сам за Тадићеву власт био један од главних непријатеља, чиме се, каже, данас поноси, јер је то, према његовим речима, најпогубнија власт у новијој историји Србије.

„У тој прљавој работи учествовало је много људи од којих неки данас нису живи, али налогодавац целе операције је још увек у политици. То је Борис Тадић. А, то је било време када су у име Тадића српском политиком харали Вук Јеремић и Драган Ђилас“, додао је Весић. Весић је рекао да га је пријатељ из БИА упозорио да га прислушкују, па и прате, одмах пошто је операција почела. „У читаву акцију су били укључени и неки Тадићеви полицајци из МУП-а који на срећу одавно нису у полицији“, тврди Весић.

Весић је у време мог мандата био апсолутна небитна личност, није могао да буде кандидат ни за једну јавну функцију, бавио се приватним послом, био је члан ДС, али је био небитна личност, каже Тадић.

Он тврди да Весић није био тема његових разговора са шефом кабинета (Микијем Ракићом) или Сашом Вукадиновићем, тадашњим шефом БИА.

„Никада нисам чуо да је Весић прислушкиван… Не знам. Сад ако ме питате зашто… Он се тада бавио фудбалом, Звезда нешто“, каже и додаје да за то треба питати суд. „Позивам суд да то откријемо. Да разјаснимо са ким је то Вучић био на контакту… Ја знам да је Вучић касније говорио да је са разним људима био на контакту… Био је на контакту са Цанетом Суботићем, са Мишковићем, са Звонком Веселиновић који је био хапшен у афери паљења Јариња и злоупотребе камиона… Ја не знам ко је прислушкивам, нисам се тиме бавио, ја сада могу само да изведем логичке закључке“, каже.

Наводи и да није знао да се радило о 12 особа.

„Једва чекам да ме неко тужи и да каже да је било политичког прислушкивања, једва чекам… Да изведемо доказе, онда суд мора да отвори ко су та лица“, навео је гост Дана уживо. Каже да је око политике имао конфликт са Војиславом Коштуницом, али да никада ни од њега није чуо да је спреман да злоупотребљава власт на ту тему.

„Тренутак није за директан дијалог с влашћу, потребан посредник“

Говорећи о данашњем округлом столу на ФПН, на ком је било речи о изборним условима, а којем су присуствовали и представници власти и опозиције, Тадић каже да је Александар Ивановић из СДС присуствовао томе. Наводи да лично он није знао ко ће учествовати са друге стране и шта је тема.

https://twitter.com/srbininfo/status/1156274388746084353?s=20

„И нисам био обавештен о томе као председник СДС. То ми је занимљиво политички, зашто нисмо имали озбиљне информације о читавом скупу… Имам неке своје закључке… Било веома опасно када би НВО учествовале у привођењу опозиције, без довољних информација, у дијалог са влашћу, да би се зауставио процес евентуалног бојкота, јер то неке западне владе или западне НВО траже од домаћих партнера, јер је тим западним владама јако битно да Вучић заврши причу о Косову и испоручи оно што се од њега очекује. И сада кад су близу да се то деси било би ружно за њих, на западу, да се појави прича о томе да прозападна, демократска програђанска опозиција бојкотује изборе“.

Тадић каже да нема ниједног страног саговорника и амбасадора који није, у последњим разговорима сањим, инсистирао на томе да се на изборе изађе.

Видим да су сви негирали да је то био дијалог, и да је био округли сто, ја ћу испоштовати то, жао ми је што нисам имао пуне информације о томе, навео је говорећи о данашњем састанку.

Говорећи о представницима власти (Владимир Орлић, Владимир Ђукановић) на том скупу, каже да зна које афере су имали, шта су подстрекивали у прошлости, чиме су се бавили. „Веома је ружно уколико њима дајемо легитимитет да преговарају о највећој ствари демократије, а то су изборни услови“.

Овај тренутак уопште није добар за директан разговор, потребан је мериторни посредник који неће „навлачити“ опозицију да учествује у дијалогу који неће довести до промене изборних услова, каже Тадић који додаје да је он, овог тренутка, за бојкот избора.

https://twitter.com/srbininfo/status/1156311866576166912?s=20