Прочитај ми чланак

Тадић и Јовановић не желе сарадњу са ДСС-ом и Дверима

0

Boris-Tadić-Cedomir-Jovanovic-Nenad-Čanak-

За власт маркетиншка акција уз лажну поруку да у Србији нема слободе избора и медија, а за СДС и ЛДП немогућа и бесмислена сарадња. То je оцена састанка девет идеолошки разнородних опозиционих странака и покрета, који су затражили одржавање поштених избора, тврдећи како је тај демократски процес сада угрожен.

За Игора Мировића, потпредседника Српске напредне странке, предлог опозиционара да о угроженој слободи говора и избора разговарају с њима није прихватљив јер није заснован на чињеницама и аргументима.

„У Србији свако може слободно да се кандидује и буде биран, а медији су у знатном, можда и доминантном, делу наклоњени опозицији. Изборни процес слободно надгледају све странке. Кампања се већ одвија у слободном маниру, а и један и други јавни сервис, када се погледа минутажа, суштински ’нагињу’ опозиционим странкама и за њих има довољно простора. Ове тезе јасно илуструју због чега је та порука опозиционих странака једна предизборна промоција, у моменту када они немају ни програме, ни идеје”, каже Мировић за „Политику”.

На скупу опозиције било је приметно и одсуство представника СДС-а и ЛДП-а, а из странке Чедомира Јовановића подсећају да се ни ДС није одазвао на њихов позив за окупљање опозиције.

„ЛДП и СДС су већ покренули иницијативу за окупљање и позивали опозиционе странке, између осталог и ДС, али и друге странке, невладине организације и појединце, на разговор о сарадњи. Што се тиче тог позива, наравно да се ЛДП залаже за слободне изборе у демократском амбијенту. Ми смо у априлу ове године упутили свим странкама Кодекс понашања политичара и Споразум о парламентарном фер-плеју, који садрже и одредбе о поштеним изборима, али тада се они који данас ту иницијативу покрећу нису одазвали”, истиче за „Политику” Јован Најденов, портпарол ЛДП.

Он додаје да та странка „не види суштину окупљања на састанку на којем су присутне партије попут ДСС-а и Двери, које имају дијаметрално супротне ставове”.

На скупу девет опозиционих партија није се појавио ни Борислав Стефановић, оснивач покрета Левица Србије, али он не искључује могућност да ће доћи на неки од наредних састанака.

„Свакако да су захтеви за слободне изборе потпуно оправдани и упућени на праву адресу. Али замерам што су састанку присуствовале поједине партије деснице, а лош утисак оставља и то што није дошао велики број председника странака које су се одазвале. Зато ћемо ускоро донети одлуку и највероватније ћемо се одазвати на позив за следећи такав опозициони сусрет”, истиче Стефановић за наш лист.

За Марка Ђуришића, шефа посланичке групе СДС-а, такав сусрет је неприхватљив јер је странка коју представља „посвећена програмском обједињавању истинске опозиције, с идејом да створи јак блок који може да буде алтернатива”.

„Нисам видео сврху тог састанка, а лично имам проблем са састанцима који се прво најаве медијима, па се тек онда обавесте позвани. Такви скупови служе за промоцију оних који их организују”, рекао Ђуришић новинарима у Скупштини Србије и додао да нема намеру да се брани од бесмислених оптужби да СДС жели сарадњу са СНС-ом.

За Игора Мировића упитно је „шта уједињује тако различите политичке опције”.

„Изгледа да је то нека врста недостатка снаге да појединачно, својим идеолошким и политичким акцијама обезбеде већу подршку. И када то не могу да учине, последње што им остаје јесте да се окупе како би дошли до неког броја и кроз слику коју та множина ствара пошаљу поруку да су снажнији”, наводи Мировић.

Да скуп опозиције од пре два дана није много забринуо владајући блок и премијера Александра Вучића, убеђен је и Борислав Стефановић, који каже да се власт не може сменити методом „новог ДОС-а”.

„Можда људи воле окупљање опозиције, али не тако што ће ту да се сретну хероји деведесетих или двехиљадитих и бирачима понуде ’стару циглу’. Нисам за неке митинге. Али исто тако требало би што пре да одбацимо опасне илузије да ћемо ми нешто лепо замолити Вучића, а он ће то да нам испуни. Режим можемо мењати само ако људима понудимо јасну концепцију и програм какву Србију желимо после Вучића и слободних избора које тражимо”, закључује Стефановић.

Извор: Политика