Прочитај ми чланак

Тачијева „министарка”: У Београду се осећам веома пријатно и безбедно

0

citakuВљора Читаку, „министарка за европске интеграције“, прва је такозвана „министарка Владе Косова“ која је посетила Београд. Није било формалних састанака са званичницима, али то није умањило интересовање новинара за разговоре са њом.

(Блиц)
У помало субверзивној акцији Форума за етничке односе коме је, како су признали, требало много упорности да Читаку преведу преко до недавно непробојне, границе, Читаку је имала прилику да у Београду изнесе идеје о будућој сарадњи и сусретима и других званичника, а не само премијера.

– Много сам размишљала о овој посети и закључила да нормализација односа треба да се спроведе на терену. Очигледно је да су се наши односи нормализовали у Бриселу. Нама је потребно да ту нормализацију пренесемо из Брисела у Београд и Приштину, а то се неће догодити док посете као што је ова не постану нормална ствар у Београду и Приштини. Очигледно је да много тога још треба урадити да би се то остварило.

Требало би да попијем кафу са својом колегиницом Сузаном Грубјешић (потпредседницом Владе за европске интеграције), али она није ту и надам се да ће следећег пута то бити могуће и да ћу формализовати однос са колегиницом. Верујем да је ово мали, али значајан корак – рекла је Вљора Читаку јуче на питање „Блица“ како се осећа као прва Тачијева „министарка“ која је пробила лед после проглашења независности пре пет година.

Читаку је изјавила да се осећа веома пријатно и безбедно у Београду. Она је оценила да је примена Бриселског споразума од кључног значаја, да одржавање статуса кво значи ескалацију и оценила да ће и Србија и Косово 28. јуна на самиту шефова држава ЕУ добити могућност да даље напредују ка ЕУ.

Грубјешић: Срешћемо се једном
На молбу „Блица“ да одговори на позив на кафу Вљоре Читаку и идеју да и други функционери почну да се сусрећу следећи пример два премијера, потпредседница Владе Сузана Грубјешић је рекла: „Премијер Ивица Дачић и Хашим Тачи се виђају у Бриселу, уз присуство и посредовање ЕУ. Верујем да ћемо се и нас две у догледно време срести неком приликом“.