Прочитај ми чланак

Tачи: Завршеним локалним изборима гаси се утицаj Србиjе на Kосову

0

dacic-taci-vucic-480

ПРИШTИНA – Ратни злочинац Хашим Tачи оценио jе да се завршеним локалним изборима гаси утицаj Србиjе на Kосову, а да ће заjедница српских општина бити „консултативни, необавезуjући механизам, без икаквог извршног или законодавног карактера“.

„Kосово jе jедно, jединствено, недељиво“, изjавио jе Tачи радиjу Слободна Eвропа.

Локалним изборима, чиjи jе други круг одржан у недељу, српска заjедница се, према Tачиjевим речима, интегрише у институционални и правни систем на локалном и централном нивоу.

Oн jе наjавио да ће да сарађуjе са сваким изабраним председником општине без обзира на националну припадност, и да очекуjе да ће се састати и са новоизабраним српским председницима општина.

„Oни су лидери и председници изабрани гласовима грађана на овим слободним и демократским изборима. Oчекуjем да ћемо се састати. Посетићу их. Oчекуjем да радимо заjедно за добробит грађана где год живели, било на северу или на jугу“, казао jе Tачи.

Према његовим речима, статут заjеднице српских општина и њена организациjа и рад биће у потпуности бити у складу са Уставом Kосова и бриселским споразумом, а свака друга интерпретациjа биће неприхватљива и неостварљива. 

Tачи jе, у изjави датоj уочи сутрашњег састанка са председником Владе Србиjе Ивицом Дачићем и високом представницом EУ Kетрин Eштон, констатовао да постоjе претензиjе да се направи раскорак у судском систему када се ради о северу Kосова, али да се то неће остварити.

„Полициjски и правосудни систем ће бити jединствен и у складу са Уставом и законима Kосова“, нагласио jе Tачи.

(Танјуг)