Прочитај ми чланак

Тачи и Весељи отишли за Хаг, ускоро на оптуженичкој клупи

0

Бивши високопозиционирани чланови ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи и Реџеп Сељими отпутовали су у Хаг из којег им је потврђена оптужница за ратни злочин и злочине против цивилног становништва, преноси портал Репортери.

Као што је и било најављено, њих тројица су заједно, војним авионом кренули пут Холандије.

Тачи је данас, након потврђивања оптужнице Специјалног суда у Хагу, поднео оставку на место председника Косова, док је Весељи препустио лидерску позицију Демократске партије Косова.

Подсећања ради, оптужницу против Тачија, Весељиа и девет припадника ОВК Специјализовано тужиластво је поднело је Специјализованим већима Косова 24. априла, а рок од шест месеци за њену потврду истекао је 24. октобра.

Одлуку о потврђивању оптужнице требало је да донесе судија за претходни поступак, тако да је или потврди или врати тужилаштву на допуну или да је одбаци.

Тачи, Весељи и други осумњичени се оптужницом из априла терете за низ ратних злочина на Косову, међу којима је и скоро 100 убистава. Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политицки противници, саопштило је раније Специјализовано тужилаштво.