Прочитај ми чланак

ТАЧИ ће дати оставку због Хашког суда

0

Градоначелник Јужне Митровице, Агим Бахтири, изнео је тврдњу гостујући у емисији на телевизији Т7, да ће косовски председник, Хашим Тачи, дати оставку у наредних шест месеци и то због Специјалног суда.

Оцена Бахтирија је, преноси Газета Еxпресс, да Тачи неће дочекати крај свог мандата у 2021, већ да ће пре тога поднети оставку.

foto: www.president-ksgov.net

„Ако Самоопредељење (ЛВВ) одустане од функције председавајућег скупштине сада, онда ће ЛДК морати да ту функцију врати за 6 месеци“, рекао је Бахтири, а на питање, зашто за 6 месеци додао је:

„Председник ће дати оставку због Специјалног суда. Тачи свакако не би могао да функционише са владом коју води Курти“, преноси Газета Еxпресс наводе Бахтирија.

Бахтири, који је годинама био део партије АКР Беџета Пацолија, пред октобарске изборе 2019. одлучио је да се прикључи Самоопредељењу, а због одбијања АКР да уђе у предизборну коалицију са ЛВВ.

Подсећамо, место председника скупштине, које тренутно припада другом човеку ЛВВ, Глауку Коњуфци, предмет је коалиционих договора ЛДК и ЛВВ. ЛДК наиме тражи ротацију и предлаже да ЛВВ одустане од ове функције у корист кандидата ЛДК, уз обећање да ће ту функцију вратити ЛВВ у тренутку када, такође по споразуму, ЛВВ да потребне гласове за избор косовског председника до кога би редовно требало доћи почетком 2021.

Оставку због позива Специјалног суда, у јуну прошле године је дао и косовски премијер, Рамуш Харадинај, који је тада рекао да у Хагу не жели да представља институцију премијера Косова и да због тога даје оставку. Овај пример није пратио још један високи званичник, тада председавајући скупштине и страначки колега Хашима Тачија, Кадри Весељи.

Средином прошле године, у косовским медијима су се појавили наводи да је Тачи већ испитан у свом кабинету у Приштини од стране Канцеларије специјалног тужиоца. Ове наводе изнео је тада посланик Евроатлантске партије, Миљаим Зека, али и српска политичарка из Грачанице, Рада Трајковић.