Прочитај ми чланак

Таблоидни бубњеви најављују да се спрема захлађење односа са Русијом

0

Председник Русије Владимир Путин не би прихватио независност Косова “у замену” за Донбас и Крим, сматра оснивач Форума за етничке односе Душан Јањић, док професор Слободан Самарџић сматра да се из става руског председника “не може извести” да је признао независност Косова. Политиколог и новинар Борис Варга мисли да медијски извештаји да је “Путин признао Косово” иду на руку свим странама у Србији, а можда највише влади и председнику.

“Гледајући таблоиде, који су нека врста пулса дневне политике, можемо да видимо да се полако спрема захлађење везе са Русијом”, рекао је Варга у емисији Нови дан на Н1.

Путин је у среду изјавио да Доњецка и Луганска народна република имају исто право као Косово да се изјасне о свом суверенитету без дозволе централне власти.

На питање да ли је ово била порука Москве Србији или међународној заједници, каже да је овде схваћена као порука Србији и прочитана “на наш начин”.

“Ја мислим да је то само политичка манипулација Путина. Стално позивајући се на Косово, на ратове на простору бивше Југославије, Путин манипулише чињеницама”, оценио је.

Варга каже да се у провладиним медијима у Србији ради на томе да се оптужба за издају преусмери на Путина, тако да се сугерише да је он признао Косово и да можда треба мењати политику према Русији.

“Таблоиди су ти ‘бубњеви’, они најављују ту политику веома сирово и видели смо да се спрема то захлађење односа са Русијом”, казао је он.

Самарџић сматра да је Путин само указао на један преседан и да је Русија рекла да то није ништа ново, јер се служи истим средствима као Запад.

“Што се мене тиче то им не служи на част, али ствар мора да се контекстуализује. Они који су признали Косово немају право ништа да кажу о овом чину Путина”, рекао је он.

Јањић подсећа да је Москва “увек тврдила да је Косово преседан”, и да је то споменуто и 2008. током сукоба око Абхазије и Јужне Осетије.

“Москва је увек хтела тај преседан”, казао је Јањић.

Самарџић не мисли да је интенција Русије била да се направи “равнотежа” са западним признавањем Косова, додајући да је Москва имала своје разлоге за “интервенцију”.

“Путин је прекршио право на територијални интегритет државе, једно од темељних права из повеље УН. Његово образложење је да је међународно право већ пропало због онога што се десило на Косову”, оценио је Самарџић.

Борис Варга сматра да је циљ Путина да се прогласе независне републике на територији Украјине, као што се покушава у херсонској области.

Према његовим речима, Путин ствара територију коју би представио као нешто што је успео да освоји као резултат агресије.

“Прича о Косову… је само изговор да се даље улази у агресију”, рекао је он.

Оценио је да ће председник Србије Александар Вучић наставити да покушава да “седи на две столице”, док професор Самарџић каже да сењ врши велики притисак на владу и јавност да “окренемо леђа Русији”.

Према његовим речима, не треба очеквиати да ће Србија икада постати чланица ЕУ, јер “они то не могу себи да приуште”. Ствара се двополни свет а улога Србије биће да буде део “војне крајине”, сматра он.

“То је наша улога, слаће нас на ратишта ако буде требало и први ћемо примати контраударе са истока”, казао је Самарџић, који заговара да Србија треба да остане неутрална.

Душан Јањић упозорава да је неутралност Србије “увек била антизападна”.

“Није било храбрости да се прогласи политичка, па се прогласила војна (неутралност), али то је било подстицање антизападног, проруског става”, рекао је он.