Прочитај ми чланак

Сви Милови милиони: Дужан порез, а фамилија плива у парама

0

Сукоб нове Владе Црне Горе на челу са њеним потпредседником Дританом Абазовићем, и председника земље Мила Ђукановића, јуче је добио још једну димензију; овог пута, на мети није само Ђукановићева имовина, већ и порез који он, како Абазовић тврди, дугује Црној Гори.

Док прича о наводном поштовању Устава и закона, Мило Ђукановић дугује 12,4 милиона евра пореза држави, саопштио је Дритан Абазовић, потпредседник Владе Црне Горе, уз поруку да “нема више недодирљивих”.

FOTO: IN4S

Ђукановић је потом одговорио да је Абазовићева објава да је порески дужник најобичнија лаж и превара, али Абазовић не би смео да прича напамет и за његове тврдње, очекује се, постоје докази.

О Миловим (не)плаћеним порезима ће се по свој прилици још расправљати и гањати у Црној Гори, али овиме је Абазовић – можда и нехотице – поново бацио светло на питање имовине дугогодишњег лидера ДПС-а и председника Црне Горе.

Једно је сигурно: скоро да је немогуће прецизно проценити имовину породице Ђукановић која је готово три деценије владала Црном Гором.

Ђукановић је у политику ушао у време када је са родитељима живео у изнајмљеном стану близу аутобуске станице у Подгорици, а данас процене његовог богатства варирају од десетина, преко стотина милиона, и последње милијарду евра. И не само његовог. Процењује се да милионе на својим рачунима имају и други чланови породице Ђукановић, попут брата Аца, сестре Ане, али подмладак – Блажо Ђукановић и Един Коларевић.

Милиони се за прсте лепе

У великом тексту о имовини породице Ђукановић, Центар за истраживачко новинарство Црне Горе писао је да је цифра од 167 милиона долара којима располажу Ђукановићи, а која се често помиње, у ствари је процена из 2009. године, и то иностраних истраживачких центара.

Те године Центар за истраживачко новинарство Србије, који је учествовао у истраживањима, наводи да само Александар Ацо Ђукановић, Милов брат, поседује богатство од 167 милиона долара, да сестра Ана има три и по милиона, а сам Мило Ђукановић – 14,7 милиона долара. Није прецизирано на основу које методологије се дошло до те суме од укупно 185,2 милиона долара. Највероватније је да су процењиване лична и имовина фирми породице уписана у јавне регистре у Црној Гори.

Поставља се, међутим, питање имају ли Ђукановићи некретнине у иностранству, тајне рачуне, власништво уписано на туђе име…

У августу ове године, рецимо, објашњавајући зашто је Црној Гори потребан Закон о пореклу имовине кандидат за посланика и шеф кампање коалиције Црно на бијело Зоран Микић презентовао је на прес конференцији документ који показује да син Ане Коларевић и сестрић донедавног шефа режима Мила Ђукановића Един поседује стан у Њујорку на Менхетну у вредности од 900.000 долара.

“Не желим ништа да имплицирам нити да износим неке оптужбе, али подсећам јавност да је Ана Коларевић повезивана са примањем мита у афери Телеком. Већински пакет акција компаније Телеком држава је продала Мађар Телекому 2005. године. Само пар месеци касније у априлу 2006. године Един Коларевић, који је тада имао 23 године, купује и плаћа кешом скупоцени стан у Њујорку за 900 000 долара. Нека грађани и јавност сами процене да ли су овде чиста посла”, рекао је тада Микић.

Недељник Монитор је, заправо, пре више година дошао до податка да син премијерове сестре, Един Коларевић, има стан у Њујорку од око миллион долара, а његова сестра Емина у центру Београда. И ту се завршавају некретнине доступне у регистрима у иностранству.

Од 2009. – регистрована имовина Ђукановића је расла. Од Лименке су зарадили око 10 милиона еура. Ацо је само преко Завода за урбанизам и планирање (РЗУП) који је приватизовао, добио више милионских послов, писао је ЦИН ЦГ.

Милиони се лепе и кад прстом не мрдну. Ацо је тако по основу рентирања некадашње Поште у центру Подгорице, коју је купио по привилегованој цијени, обезбедио приход од близу милион.

Мило је и власник фирме “Капитал инвест” коју је отворио током једне од кратких пауза на политичкој сцени када није био ни на једној функцији. Преко ове фирме 2007. године купио је акције “Прве банке”.

Такође, Ђукановић је и власник фирме “Гло­бал Мон­те­не­гро”, а недавно је откривено да је 2006. године основао офшор фирму “Вагор инвестмент лимитед” на Кипру чије постојање није пријављено црногорским надлежним институцијама.

Златна кока опслуживала и Шарића

Од 2009. године расла је и вредност Прве банке, златне коке породице Ђукановић. Документи до којих је дошла истрживачка мрежа ОЦЦРП открили су да је оптужени нарко бос Дарко Шарић депоновао милионе у Прву Банку Црне Горе, те био један од њених највећих клијената, писао је ЦИНС.

Не само да је отварала рачуне и пословала са Шарићем, банка је њему и његовим сарадницима,одобравала необично повољне услове. Шарића полиција и тужилаштва оптужују да је био вођа међународне мреже кријумчара кокаина из Јужне Америке у Европу која је прошверцовала тоне кокаина и опрала милионе евра.

Банка, притом, како је писао ЦИН ЦГ, располаже хиљадама квадратних метара у црногорским градовима попут Будве. Петровца и Улциња.

Пословна империја за браћу и синове

Пословни аранжмани Аца Ђукановића се даље нижу у доступним истраживањима и извештајима и након свега његово пословно царство много је веће него 2009. када је рађена једина позната процена имовине породице Ђукановића. А од тада су у игру ушлли и нови играчи.

Син бившег премијера Блажо Ђукановић изградио је такође империју. Са својом компанијом ББ Солар млади Ђукановић сваке године уговори милионске послове са државом. Млађи Ђукановић је 25. јуна 2018. године од оца преузео и власништво и руковођење фирмом “Капитал инвест”, након што је Мило изабран за шефа државе. Истога дана уписао се у Централни регистар привредних субјекат као суоснивач у фирми “Кодио” са 40 одсто акцијског капитала. Реч је о фирми чија је основна делатност информационе технологије.

Занимљиво је да се на име Ане Ђукановић, по претрази катастра у тренутку када је ЦИН ЦГ објавио извештај, више нису водиле некретнине које је некада имала. Ђукановићева је према тадашњим подацима поседовала само на Веруши скромну викендицу. Неколико година пре тога на њено име било је више стамбених и пословних јединица на најатрактивнијим локацијама у Подгорици, од којих је неке рентирала државним органима.

Ипак, управо се њено помиње у “Рајским папирима”, афери која је одјекнула 2017. године када је из две агенције за пружање офшор услуга и пословних регистара процурело 13 милиона докумената о офшор бизнису моћних људи широм света. У тим документима наводи се да су Ана Ђукановић (Коларевић) и њен партнер Радомир Вукчевић основали две офшор компаније на Малти (“Ранин Лтд” и “Руукки Интернатионал Лтд”) које су повезане са рударском индустријом и прерадом минерала.

Мило Ђукановић, његова супруга Лидија и син Блажо, према тадашњим подацима, располагали су са десетак станова у Црној Гори.

Лидија је власница породичне стамбене зграде од 121 квадрата, стана од 85 квадрата и помоћне зграде од 12 метара квадратних. Некретнине, које је наслиједила, налазе се у подгоричком насељу Толоши. На њено име у катастарским подацима заведено је и двориште од 500 квадрата и ливада друге класе од 157.

Мило, милијардер и “сиромах”

Први човек “Атлас групе” Душко Кнежевић, у низу оптужби на рачун Мила Ђукановића које је изнео прошле године, рекао је да председник Црне Горе располаже богатством од чак милијарду евра, као и да је позадина свих сукоба између њих двојице новац и утицај на инвеститоре. Тако је по ко зна који пут у фокус јавности дошла имовина и богатство Ђукановића, вероватно најкомпликованија прича из Црне Горе.

Једно од последњих истраживања на тему богатства “прве фамилије” објавио је Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ) из Вашингтона 2018. године. Према њиховим сазнањима Мило је много сиромашнији од цифре којом се бусао Кнежевић – тек 14,7 милиона евра. Старији брат је и много богатији и поседује 167 милиона долара, док је њихова сестра Ана стекла имовину у вредности од 3,5 милиона долара.