Прочитај ми чланак

Сви гафови билећке министарке: Пије „пиву“ у кафани, уклања венац за убијену децу

0

Министарка за рад и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић у више наврата својим изјавама и поступцима изазивала је реакције јавности. Иако је епидемиолог и чланица Кризног штаба, који руководи борбом против короне "ухваћена је на делу" како крши мере и то најмање два пута. Тако је без маске усликана у козметичком салону, а недавно је откривено да је у друштву Александра Вулина учествовала на прослави затвореног типа. Упркос, испоставиће се, великом броју заражених, Кисић је позивала грађане и да изађу на изборе и говорила да присуство публике на утакмицама није ризик, а јуче је код грађана изазвала бес, када је њен протокол уклонио венац са споменика деци страдалој у НАТО бомбардовању.

На почетку епидемије, Дарија Кисић Тепавчевић била је једна од чланова Кризног штаба који су уживали поверење грађана. Посебну пажњу је изазвала када је гостујући на РТС открила да смо први регистровани случај имали 1. марта (2020), а не 6. марта, како нам је то саопштено. Ипак, након оштрих реакција јавности због сумње да су нас власти лагале, Кисић је себе већ сутрадан демантовала, тврдећи да је направила лапсус и да је хтела да каже “у првој недељи марта”, а не 1. марта.

Ово оправдање, међутим, није било уверљиво, али ни сва она која је касније износила.

Уклањање венца са споменика погинулој деци

Државна делегација, коју је предводила Кисић, на годишњицу НАТО бомбардовања положила је венац на споменик “Били смо деца” у Ташмајданском парку. Међутим, камере Неwсмаx Адрие забележиле су тренутак када њен протокол уклања венац који су претходно на тај споменик положили студенти Правног факултета.

Протоколу је очито био циљ да камере сниме како чланови државне делегације први полажу венац, а на снимку се чује како ће онај који је претходно постављен бити враћен. То се међутим није догодило.

Кисић Тепавчевић је за Тањуг рекла да није видела да је цвеће које је раније постављено привремено уклоњено и да то не би дозволила да је видела, без обзира што правила протокола то предвиђају.

“Жао ми је што је протокол то урадио, али то су правила по којима они поступају деценијама, независно од тога ко је министар”, рекла је министарка.

Скупо вино, привилеговане прославе

Кисић Тепавчевић је скренула пажњу на себе и када је на аеродрому ухапшен Симон Симоновић, а који јој је слао СМС поруке изреволтиран након што је сазнао да су она и Александар Вулин у ресторану у Белвилу правили прославу затвореног типа (у време када су кафићи и ресторани затворени) и да су попили пића за неколико хиљада евра.

У неким од порука он је наводно написао: “Је л’ лепо вино за 16.000 евра”, “Лажете народ”, “Обавестићу медије”…

Симоновића је БИА ухапсила на аеродрому, приликом слетања из Норвешке, због сумње да је прогањао министарку за рад. Он је саслушан у Тужилаштву за високотехнолошки криминал, након чега је пуштен да се брани са слободе.

У краткој изјави за Нова.рс Кисић Тепавчевић је поручила да надлежне службе треба да раде свој посао.

“Ни до сада никада нисам коментарисала неистине поводом изјава о себи и о својој породици. Сматрам да треба да постоји одговорност за јавно изговорену или написану реч. Надлежне службе раде свој посао…”, рекла је она.

Већи проблем камере него насиље над децом

Министарка се “показала” и када је реч о случају када су радници Центра за социјални рад под присилом покушали да одузму децу од њихове непокретне баке. Кисић Тепавчевић је, уместо неприличног и насилног понашања, радницама овом приликом највише замерила што су дозволиле да целој сцени присуствује треће лице и све то забележи камером.

“То се види на основу снимка, а надзор ће много детаљније да покаже, дошло до одређених прекршаја где сами социјални радници на терену нису смели да дозволе ни присуство трећих лица када се спроводе активности”, рекла је Кисић Тепавчевић.


На питање да ли мисли на човека који је снимао, министарка је одговорила потврдно.

А на константацију новинарке “шта би онда било да није њега било”, рекла је:

“Са тог аспекта, можемо и тако да посматрамо…”.

“Изађите на изборе”; “Утакмице нису опасност”

Уочи избора званично је број заражених и умрлих од коронавируса био драстично смањен, а подаци које је касније БИРН открио показују да је тај број био вишеструко већи.

Упркос томе, Кисић је на дан избора рекла да је важно да грађани изађу на изборе.

Након изборног дана, епидемиолошка ситуација је званично поново букнула, а чланови Кризног штаба, међу којима је била и она, говорили су да то нема везе са повећањем броја заражених.

“Одлазак на бирачко место не представља већи ризик него одлазак у продавницу, одлазак у јавни превоз”, објашњавала је Кисић Тепавчевић и додала да су се тај дан поштовале све мере превенције.

Она је више пута говорила и да дерби између Партизана и Црвене звезде, на коме је било више од 15.000 људи – није био велики ризик.

Тако је 19. јуна Кисић рекла да дерби “није био скуп високог ризика, јер је одржан на отвореном”, односно, да “било каква манифестација на којој је више људи представља ризик, али је недавни фудбалски дерби био на отвореном где је могућност заразе мања, па се у односу на број присутних и оболелих, не сматра да је то био скуп великог ризика”.

У салону без маске

Министарка је била “звезда” друштвених мрежа, због фотографије из салона лепоте на којој ем не носи маску, ем пуши цигарету.

Тако се испоставило да је она у истом тренутку кршила неколико прописа државе чији је државни функционер.

Подсећамо, у затвореном јавном простору, пушење је забрањено, а Влада Србије, чији је члан, наложила је да се у затвореним јавним просторима обавезно носи маска.

О овом њеном “гафу”, актуелна министарка се није оглашавала.

Брату Кисић Тепавчевић милионски послови од државе

У време епидемије БИРН је открио и да су компаније блиске Бојану Кисићу, брату Кисић Тепавчевић, добиле 27 уговора са јавним предузећима и министарствима.

Истраживање је показало да су од 2013. године до данас фирме НИТЕС групе, а чији је један од директора Бојан Кисић, само у Србији потписале 27 уговора вредна око 26,8 милиона евра, саме или у конзорцијуму са другим фирмама.

Само у априлу 2020, НИТЕС је склопио три уговора са Министарством здравља, укупне вредности 3,2 милиона евра.

Дарија Кисић Тепавчевић није одговорила на БИРН-ова питања у вези са тендерима јавних предузећа на којима је учестовала фирма повезана са њеним братом. Кисић Тепавчевић је у писаном одговору само навела да њен брат није задужен за ковид-19 информациони систем.