Прочитај ми чланак

Све о 14. бриселском састанку Дачић-Тачи – тема: Излазак Срба на шиптарске изборе

0

Dacic Taci Eston123

(Танјуг)

У Бриселу ће данас бити одржана 14. рунда дијалога председника Владе Србије Ивице Дачића и представника Албанаца на Космету,Хашима Тачија, уз посредовање високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, а главне теме биће локални избори на Космету и формирање Заједнице српских општина.

Како је најавио премијер Србије Ивица Дачић, са њим у Брисел путују и вицепремијер Александар Вучић, саветник председника Србије Марко Ђурић, шеф канцеларије за КиМ Александар Вулин и министар правде Никола Селаковић.

Из Брисела још нема званичне најаве, ни сатнице разговора.

„Разговараћемо о изборима, кандидовању листа, спровођењу избора, статусној неутралности, формирању заједице српских општина, о свему ономе што је јако важно“, рекао је Дачић уочи састанка.

Како је додао, у среду ујутро, пре наставка дијалога, требало би да се састану радне групе за телекомуникацију, које ће такође покушати да постигну договор.

Приштинске власти су локалне изборе на Косову расписале за 3. новембар. Према Бриселском споразуму после тих избора требало би да буде формирана заједница српских општина на Косову.

Недељковић: Срби неће косовске изборе
Став српског државног врха је да Срби са севера КиМ треба да изађу на те изборе јединствено, јер би се тиме оснажила будућа заједница српских општина и спречила могућност утицаја Приштине.

Недавно је одржан и састанак највиших државних званичника и представника Срба са севера Косова, после којег је председник општине Звечан Драгиша Миловић рекао је да ће се у наредним састанцима са државним врхом трагати за јединственим решењем, јер би „најгори исход био да дође до поделе“.

Представници четири општине су, како је тада рекао, изнели бриге и забринутости за ситуацију на КиМ, са посебним освртом на предстојеће локалне изборе.

Начелник Косовско-митровачког округа Раденко Недељковић изјавио је после састанка да Срби са севера Косова не пристају на изборе које на Косову организује приштинска власт, као и да не прихватају укидање институција државе Србије на Косову.

„Формирање институција по Бриселском споразуму за Србе је неприхватљиво јер се то ради по законодавству Косова и тиме се укидају институције државе Србије“, рекао је он.

Ивановић: Србима након избора може да буде само горе

Председник Српског националног већа северног Косова и Метохије Милан Ивановић оценио је да након косовских локалних избора Србима на северу може да буде „само горе“.

„Ми хоћемо да резултат преговора Београда и Приштине буде нешто што ће Србима на Косову и Метохији гарантовати бољи живот, а не да наше институције оставимо и прихватимо туђе, Тачијеве институције, и не можемо своју државу Србију заменити за албанску државу“, рекао је Ивановић за агенцију Бета.

Он је додао да су Срби који су раније учествовали на косовским изборима, а живе јужно од реке Ибар, сада у знатно тежој ситуацији него што су Срби са севера.

„Ми знамо да под режимом Хашима Тачија и косовским законима тешко да може заживети оно о чему се говори, да Србима на северу Косова буде боље“, рекао је Ивановић и подсетио да су „закључци скупштина општина, заједничких скупштина и новоформиране Скупштине АП КиМ јасни – да би излазак на изборе по косовским законима значио интеграцију у косовско друштво и да би се тиме прихватиле институције и самопроглашено независно Косово“.

Вулин: Знам да ће српски народ изаћи на изборе

Вулин је уверен да Срби неће бојкотовати неће бити, јер би се бојкотом омогућило да са неколико хиљада албанских и бошњачких гласова за градоначелника северне Косовске Митровице буде изабран Албанац.
„Ја знам да ће српски народ изаћи на изборе и да ће бити са својом државом. Срби са Космета су најлојалнији део државе Србије и то су и доказали тако што су много допринели да добијемо датум (за почетак преговора)“, рекао је Вулин.
Вулин је рекао да би било веома корисно и добро да се о том питању постигне јединствени став и да то Срби, на чијој су страни право и правда, могу да науче од Албанаца.
Он је рекао да ће се о могућности формирања јединствене изборе листе тек разговарати, али да је то најмањи проблем јер на Косову не треба да буде разлике између власти и опозиције.

Ђурић, Дрецун и Трајковић за јединствену српску листу
Саветник председника Србије Ђурић рекао је прошле недеље, након састанка са представницима Срба са севера Косова, поручио да је државни врх позвао Србе са севера Косова да изађу на изборе јединствено.

Он је додао и да хе Београд разговарати и са представницима Срба јужно од Ибра и да ће учинити све да „не обрадује другу страну било каквим поделама“.

И председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун сматра да би јединствена српска изборна листа, коју би јасно подржао Београд, оснажила будућу заједницу српских општина и спречила могућност утицаја Приштине.

Посланик Јединствене српске листе у Скупштини Косова Рада Трајковић је рекла да је јединствен наступ Срба на изборима важан због институционалног формирања заједнице српских општина, која је предвиђена бриселским споразумом.

Дачић: Странке нису намеравале да на изборима учествују појединачно

Једна од тема данашњег састанка, како је раније рекао Дачић, биће и то да ли ће странке које учествују на изборима морати да се региструју у Приштини.

„Странке нису намеравале да учествују појединачно, о томе ће се страначки разговарати… Ако се направи јединствена српска листа, нема потребе да свака странка појединачно учествује“, казао је премијер и додао да је неприхватљиво да се учешће на изборима условљава поседовањем косовских докумената.

С тим у вези заменица Хашима Тачија,  Едита Тахири, је рекла да партије регистроване у Србији неће моћи да изађу на општинске изборе на Косову ако не буду регистроване при косовској централној изборној комисији, а имају могућност да се региструју као политичке странке или грађанске иницијативе.

Она тврди да је то пренето делегацији Београда током разговора у Бриселу.

Последњи рок за регистрацију странака и иницијатива како би могли учествовати на општинским изборима је септембар.

Атифете Јахјага је у писму Ештоновој навела да је опредељена да предузме све мере како би се обезбедили слободни и правични избори, који ће за резултат имати избор легитимних представника интереса грађана и затражила да општинске изборе посматра и група посматрача из ЕУ.

Претходна рунда дијалога одржана је 8. јула. Дачић је тада, после петосатних разговора са делегацијом из Приштине оценио да је било напретка, али да о многим спорним питањима тек треба да се разговара.