Прочитај ми чланак

СУПЕРВИЗОР ЗАБРАНИО: Грађани Брчко дистрикта гласаће на другим местима о дану РС

0

Држављани РС у Брчко дистрикту изјасниће се 25. септембра на рефендуму о 9. јануару, иако је супервизор за Брчко дистрикт Брус Бертон забранио његово одржавање.

brcko

Председник ОО СНСД и брчанског парламента Ђорђа Којић каже да ће се грађани Српске моћи изјаснити о Дану РС у Лончарима, општина Доњи Жабар, и у Бијељини.

– Имаће обезбеђен превоз за одлазак у суседна места како би се изјаснили на референдуму, јер на простору Брчког не смемо организовати гласање због забране супервизора. Нисмо још добили инструкције из Бањалуке, али смо спремни за 25. септембар – каже Којић.

Члан Комисије за спровођење референдума Недељко Гламочак тврди да РС не сме дозволити да грађани одлазе у друга места ради гласања, јер је Брчко и у власништву ентитета.

– Српска полаже право на Дистрикт и не смемо политички дозволити да нас приморају да наши држављани одлазе у друга места. Имамо канцеларију Владе РС и страначке просторије, где се држављани РС могу изјаснити – каже Гламочак.

Тврди да супервизор може забранити одржавање рефередума за питања Брчко дистрикта, али да грађанима РС не може забранити гласање јер би тада била угрожена њихова људска права.