Прочитај ми чланак

Шумадинци превеслали полицију: Вучић из Шешељевог шињела а ми из Карађорђевог села

0

У Србији постоји изрека „нема док не крене из Шумадије”. Овог пута, кренуло је из Војводине али су се Шумадинци прикључили на свој начин.

Протест пољопривредника најмасовнији је у Војводини, што је и логично. Кад се погледају пуке цифре, колико се сеоског становништва „убраја у житеље градова” Војводина такође предњачи, с разлогом.

Али, ни овакав протест у новијој историји Србије не може да прође без завичаја Карађорђа и Милоша Обреновића.

Пољопривредници из Раче Крагујевачке укључени су у организацију ових, као и претходних протеста. У њима су учетвовали и прошле године, блокиравши прво своје место, учествујући у блокадама Крагујевца, ауто-пута код Баточине, свим одласцима тракторима за Београд…

Тако је и овај пут. Ноће у Пожаревцу. Покушаће сутра да се заједно са Пожаревљанима пробију у Београд, за њих „затворен град”.

Није им први пут. Па само данас у ових, цирка (омиљен израз политичара) 66 километара од Раче Крагујевачке до Пожаревца „путовали” на трактору сатима.

Пољопривредници из околине Крагујевца и тог дела Шумадије најавили су да ће у петак тракторима и механизацијом стићи на велики протест (не, баш „онај највећи свих времена”) у Београду.

Још од прекјуче, било је јасно да им полиција неће дозволити да крену пут главног града. О тој одлуци, ни не крију, имали су благовремене дојаве „од оних добонамерних” до оних „других, мање таквих”. И пре тога, како се нису либили да истакну „посећивали су их по кућама службеници БИА” чисто да се „распитају за здравље” и послове „по домазлуку”.

– Свако нека ради свој посао, они њин а ми свој, конкретни су били неуплашени Шумадинци.

Већали су ноћас али је пред зору постало јасно да им МУП неће дозволити да из својих места крену ка ауто-путу где су намеравали да се „обједине” са колегама из других општина. Нису одустали, одлука је пала на лицу места.

Није било организованог одласка за Београд. Свако је кренуо својим путем. К’о џак бува. Полиција, затечена није могла да „испрати” ову вишеструку „индивидуалну акцију”. Из Раче Крагујевачке и околине кренули су „алтернативним” путевима, преко њива, ливада, кроз села и шуме…

– Локална рачанска полиција није могла да нас испрати. Они, немају довољно исправних службених возила ни „за по асфалту” а камоли за овако нешто. До 13 сати сви смо стигли до пункта у Великој Плани на коме смо се договорили да се састанемо, прича за Данас Милан Милошевић из Вишевца код Раче, додајући не без поноса да је у питању место у коме је рођен славни Карађорђе Петровић.

Зауставлајни су код Велике Плане – узели им податке из личних карти, опет код Пожревца – наплатили им ситне казне за сомнабулне саобраћајне прекшаје… Нису их поколебали.

Док су се они пробијали ка ауто-путу пољопривредници са Милановачког друма – ахт „трансферзала динаситеје Обреновић” стуштили су се и блокирали центар Крагујевца на два-три сата.

Примио их је на разговор и градоначелник Крагујевца претходно „напоменвши” да „не жели да разговара са људима који се баве политиком”. На напомену сељака, да сељака – шта је ту пежоративно, да је он вероватно постао градоначелник зато што се не бави политиком „одустао је од такве сепарације”.

– Ништа без геџе, поздравили су ове шумадијске „доскочице” колеге паори из Војводине.

– Своји смо на своме. Не плашимо се ничега а, и што би у својој сопственој и рођеној земљи. Идемо до краја и нећемо „умирати у тишини”, поручује Милан Милошевић из Карађорђевог Вишевца док коначи са колегама код Пожаревца.

А, возиће се трактори и данас. Ауто-путем. Ка Београду.