Прочитај ми чланак

СУКОБИ, ПРОВОКАЦИЈЕ, ВЕЛИЧАЊЕ УСТАШТВА: У Хрватској влада антисрпска хистерија

0

srpska-i-hrvatska-zastava-2

Антисрпска атмосфера у Хрватској ескалира из дана у дан и готово је немогуће замислити да ће односи двеју земаља у скорије време бити бољи.

– Пуштен је зао дух из боце – овако је Александар Попов из Центра за регионализам за „Блиц“ оценио атмосферу у Хрватској, која је у последњих годину дана односе две земље вратила на ниво из деведесетих година. Антисрпска хистерија почела је у кампањи за председничке изборе, није изостала ни у трци за Хрватски сабор и још није окончана.

– И када би хтео да врати ствари у нормалу, лидер ХДЗ Томислав Карамарко тешко да би успео у томе. Радикализовао је политичку сцену, извео драговољце, величао усташе. Све то предуге траје и добија на оштрини, па не верујем да би односи две земље могли да се поправе – каже Попов.

Колинда Грабар Китаровић почела је с провокацијама чим је изабрана за хрватску председницу. У победничком говору одвојила је Војводину од Србије, а затим изјавила и то да су за њу Срби из Хрватске – Хрвати. Ново нарушавање односа уследило је када је тадашњи хрватски премијер Зоран Милановић због мигрантске кризе зауставио српске камионе на хрватској граници, а избор нове владе није довео до отопљавања односа. Ређали су се нови инциденти.

За министре су бирани политичари с проусташким ставовима, а српска мањина је била често на мети напада. Најскандалознији је случај Марка Јурича, водитеља с телевизије З1, који је у емисији упозорио грађане на опрез „када пролазе поред православне цркве, јер тамо столује четнички викар спреман за клање“.

Агенција за електронске медије је ТВ З1 на три дана забранила емитовање програма, а због политичких притисака оставку је поднела директорка те агенције Мирјана Ракић.

– Из неког разлога хрватској страни у овом тренутку више одговарају затегнутији односи. Био сам један од оних који су веровали да ће две десно оријентисане владе боље сарађивати, али био сам у заблуди. Односи су на нивоу средине деведесетих. Ипак, верујем да ће бити бољи јер овакво стање никоме не одговара дугорочно – сматра Драго Хедл, хрватски новинар.

Загреб може да условљава Србију

Министарка Јадранка Јоксимовић рекла је да се за отварање поглавља 23 и 24 чека још одобрење Хрватске. Она је истакла и да Загреб може да успори европске интеграције Србије, али да то не би била добра порука.

– Ствар је сваке државе да покаже колико је искрено посвећена добрим билатералним односима и регионалној сарадњи – рекла је Јоксимовићева.

Извор: Блиц