Прочитај ми чланак

СУДАР СРБА И АНТИСРБА: Зашто су Руси наши најбољи пријатељи (Трибина)

0

Bilbija Petrovic
–Зашто су Руси наши најбољи пријатељи – било је кључно питање на истоименој трибини из серије Ђавољи адвокат, коју је синоћ на Факултету за медије и комуникацију организовао недељник НИН (у власништву немачке компаније Рингијер–Спрингер) уз РТС и Фондацију Конрад Аденауер.

Учесници трибине били су Јелена Милић, директорка Центра за евроатлантске интеграције (АНТИСРБИН), режисер Лазар Стојановић (АНТИСРБИН), који је заговорник уласка Србије у НАТО, са једне, и уредник портала Факти Ђуро Билбија (СРБИН) и Драган Петровић (СРБИН) са Института за међународну политику и привреду, са друге стране.

На самом почетку Ђуро Билбија упозорио је водитеља трибине Небојшу Спаића иначе уредника у НИН-у, да начин на који је постављена трибина сугерише да је онај ко брани тезу да су Руси наши најбољи пријатељи – ђавољи адвокат. Он је истакао да су аргументи да су нам Руси најбољи пријатељи врло чврсти.

-Такве аргуменете дала је историја. Русија је наш пријатељ, то је наша и светска историја доказала. Србија са Русијом никада није у историји имала проблем – нагласио је Билбија.

– Путинова Русија је велика шанса за све мале и нормалне народе – примећује он.

Jelena Milić
Јелена Милић, директорка Центра за евроатлантске интеграције

Други заступник тог става Драган Петровић потврђује га уз навођење низа историјских, политичких, геополитичких и економских аргумената.

-Француз Клодел говорио је о елементима кратког,  средњег  и дугог трајања.  Елементи дугог трајања нагоне Запад да третирају српски фактор као проруски елемент и отуда је тај однос једна од изведених једначина према Србији. Англоамеричка доктрина је потпуно преузела то да је српски фактор непожељан елеменат.

Отуда Срби нису могли да разумеју одкуда такав однос какав је био према нама у две последње деценије, када смо у два севетска рата били савезници са САД и Великом Британијом.Српски фактор се након пада берлинског  зида нашао у хендикепу јер су САД показале своје право лице – рекао је Петровић.

Он је додао се политика усмерена против интереса српског фактора огледа и у БиХ где се иде ка брисању Дејтонског споразума и централизацији власти, те у Црној Гори „где је српство кроз  историју доказано“,  а слично је и са Македонијом.

-Упркос  принципима Бадентерове комисије, где је речено да су авнојске коначне границе, проглашена је независност Косова. Кршењем тих принципа прекршена су сва правила –закључио је Петровић.

Наизбежно је било и помињање гасовода Јужни  ток.Користи за Србију од јужног тока Петровић је резимирао у пар кратких теза:  континуитет дотока гаса, друго ту су економски добици, а Србија постаје субјекат на мапи енергетске Европе и, треће, јача се свесрпска компонента са крацима гасовода према Републици Српској, северу Косова и Метохије и Црној Гори и, коначно, четврто јача  руски утицај у региону и то је, по Петровићу, најважније стратешко питање.

САД и Велика Британија ометају природну сарадњу Немачке и Француске са Русијом
Петровић истиче да гасовод Јужни ток има велики значај, „онакав какв је у 19 и 20 веку имала железница“.

dragan-petrovic
Др Драган Петровић са Института за међународну политику и привреду

Према речима Петровића, три четвртине производње гаса Русији остаје за извоз, а осим руда њен ресурс је и чернозом на површинама које су као 80 наших Војводина.

– Када се то сагледа, сви енергенти ,што је сасвим логично и природно, увозе се из Русије. Стара Европа је тежиште светског капитала и знања, али нема ресурсе. Немачка и Француска виде у Русији фактор са којим ће сарађивати првенствено ради њених ресурса и коме то смета?

Смета САД и Великој Британији. Оне ометају ту природну сарадњу – упозорио је Петровић који је на трибини врло оштро супротстављао своје ставове са Јеленом Милић, заступником уласка Србије у НАТО.

Они се нису могли сложити чак ни око неких чињеница као што је обим спољнотрговинске размене Србије. На тврдњу Милићеве да су Немачка и Италија наши најачи партнери и да то није Русија, Петровић је рекао да ће „ако је то тачно појести све четири своје факултетске дипломе“

Уз Милићеву стајалишта супротна Билбији и Петровићу заступао је режисер Лазар Стојановић.

-Узели сте два става као очигледна, а они то баш нису. Први да ће сарадња са Русијом смањити тензије и друго узели сте јавно мнење као фактор, а то је нешто врло подложно променама – рекао је Стојановић.

Он је додао да није тачно да не постоје емоције међу народима и да постоје само интереси.

-Те емоције, извесно, постоје између руског и српског народа и тај фактор треба искористити – рекао је Стојановић и то је била једна од ретких додорних тачака међу панелистима.

Више пута у дискусији између Јелене Милић и Петровића је долазило је до „варница“.Она је оспорила израз српски фактор који је користио Петровић. На његове речи да је и Република Српска нешто што јесте српски фактор она је узвратила тврдњом да је тај фактор настао на геноциду и споменула масовну гробницу Томашица крај Приједора.

djuro_bilbija_223
Ђуро Билбија
уредник портала Факти
 

Реаговао је Билбија који је рекао да је реч о тек откривеној гробници за коју нити је истрага отпочела, а камоли да је пресуђено да је то геноцид.

Један од аргумената Милићеве је да западни свет издваја мого више за науку, образовање и здравство, а да „Русија не поштује правила оних оргнизациј којима је оснивач, тј. УН“ .  Друга страна је узвратила рекавши да управо Русија та која штити међународно право, док НАТО од Србије жели да направи протекторат.

По Милићевој национални идентитет је нешто што се стално формира и дограђује.

Она је провоцирала питањем шта је мислио Владимир Путин (јуче је одржао говор пред парламентарцима) рекавши да је жели  да евроазију чине самодовољни народи.  На то је реаговало једно лице из публике (правила трибине су дозволила да неко из публике прекине говорниак и затражи реч) и рекао:

-Самодовољан је онај коме не треба туторство са Запада –  рекао је он, што је у сали Факултета за медије и коминикације изазвало буран аплауз.

У делу трибине када је потегнута историја показало се да Милићевој осим економије, ни то није јача страна.

-Тешко је полемисати са неким некомпетентним и ово што је Милић изговорила показује да не зна руску историју – рекао је Билбија, након што се показало да Милић не зна да је Русија ушла у Први светски рат због Србије и да је то платила нестанком, односно физичким истребљењем царске породице Романових. Саговриници су упозорили Милићеву да неке историјске чињенице неће оспорити ни у САД, ни у Немачкој, а поготово Француској.

-Чак и 1812. године када је била у рату са Наполеоном и целом Европом, Русија је Букурештанским миром омогућила Обреновићу да направи Србију – рекао је Петровић, чијим историјским аргументима колико смо се осведочили, у Србији мало ко може да парира.

Петровић не дозвољава Милићевој да Путина назива аутократом.

-Путин поштује руски устав који је полупредседнички још из времена Бориса Јелцина. Тада толика председничка овлаштења нису сметала, а Јелцин их је користио да бомбардује руски парламент и убија посланике. Тад то није, сметало, а сад смета. Уосталом, овлаштења америчког председника су много већа, они чак немају ни председника владе. Уосталом, тај систем је нормалан у државама које имају већу одговорност за глобалну безбедност – рекао је Петровић.

Он подсећа да је „ничим изазвана, Европа два пута ударала на Русију – први пут то је био Наполеон, други пут Хитлер.

Уместо тезе Јелене Милић која, како је формулисао Билбија, гласи: будимо добри са својим историјским противницима

Србија треба  „да се приклони Русији која расте и да направи аранжман  сличан оном који има Израел са САД“.

И културни модел био је тема трибине Рингијер-Спрингеровог мегазина.

Тај модел по једном од лица из публике је „насилан, разбојнички, антихришћански“.

Lazar-Stojanovic-180x180Лазар Стојановић српски режисер и публициста

Лазар Стојановић коме је међу панелистима некако остало најмање времена говорио је о мерењу етничке дистанце коју економисти и полтичари узимају у обзир првенствено због инвеститора.

-Пријатељство се мења сваких 20 година, мене односи међу државама подсечају на брачни однос – рекао је Стојановић.

-Политика државе Русије према држави Србији тешко може да се назове пријатељском по било ком основу – рекао је Стојановић.

На тему улоге Стаљина избиле су нове варнице међу панелистима.

Према Петровићу, да је успело нацистима да га ликвидирају, Немачка би прва направила атомску бомбу, док, како је упозорио Билбија „ стаљинов совјетски савез није историјска Русија“.

Ову тезу подржао је Петровић указавши на то да су бољшевици односно Стаљин и Троцки, чим су дошли на власт обелоданилки план Русије о изласку на топла мора, Босфор и Дарданеле и помогли Ататурка у рату против Грка.

(Правда.рс)