Прочитај ми чланак

Стиже првих 9.000 отказа, сеча у здравству и просвети!

0

kori-udovicki_660x330

БЕОГРАД – У Немањиној 11 све је напетије јер је питање дана када ће Влада да усвоји коначан списак за око 9.000 отказа у јавном сектору.

Како сазнаје „Блиц“, акт о максималном броју запослених у јавној управи требало би да се нађе пред министрима и премијером можда већ до краја ове или наредне недеље.

О повећањима плата идуће недеље

Колико ће Влада Србије повећати пензије и плате у јавном сектору знаће се 8. или 9. новембра. Извор „Блица“ каже да је у току битка Владе и ММФ за сваки промил повећања, да се тренутно праве рачунице и да ће се тачан проценат повећања знати најкасније до понедељка.

У овом документу требало би да буде прецизно наведен број запослених у јавној управи који ће добити отказе по општинама, државним органима и јавним службама.

– Знаће се тачно колико који дом здравља и болница треба да отпусти људи, колико школе, а колико општине. У документу ће бити прецизно наведен и број отказа по локалним самоуправама, али и министарствима. Све то би требало да се нађе пред Владом током боравка делегације ММФ, која остаје до средине следеће недеље – каже наш извор, напомињући да је планирано више од 4.500 отказа у јавној управи и отприлике још толико у локалној самоуправи.

Извори „Блица“ кажу да је ситуација у министарствима све напетија јер се ближи дан Д за поделу отказа, а министри још не знају да ли ће се премијер Александар Вучић сложити са њиховим предлозима о отпуштању вишка запослених.

Планирани откази

Министарство здравља 2.500
Министарство просвете 1.500
Министарство правде 350
Министарство рада 150
Министарство унутрашњих послова 70

Иначе, шеф делегације ММФ Џејмс Руф сложио се током недавног састанка са министарком државне управе Кори Удовички да би до краја године из јавног сектора у Србији требало да буде отпуштено 9.000 људи.

Руф је, како сазнајемо, министарки поручио да се слаже са планираним бројем отказа и периодом у коме их је потребно спровести, али је оценио и да би планирана отпуштања 75.000 људи у јавном сектору у наредне три године знатно угрозило функционисање државне управе и смањило квалитет јавних услуга.

– Руф је, ипак, поручио да то што је попустио када је реч о отпуштањима не значи и да је одустао да се расходи за зараде смањују по пет одсто годишње. То значи да ће држава сада морати да нађе начин да уштеди на другим местима – каже саговорник.

Извор: Блиц