Прочитај ми чланак

Стејт департмент: Лидер Србије нам је рекао да има евроатлантске аспирације!

0

Кампању повлачења признавања независности Косова Сједињене Државе виде као одвраћање пажње, што није у духу проналажења пута напред, изјавио је саветник у америчком Стејт департменту Дерек Шоле. Шоле, који ће следеће седмице посетити Србију, Косово и Северну Македонију, је указао је за Глас Америке да тако нешто није у складу са предлогом Европске уније о дијалогу који воде две стране.

– То нас не приближава остварењу евроатлантских аспирација обе земље, што њихови лидери кажу да желе да учине. Желимо да се усредсредимо на то, а не на оваква одвраћања пажње – истакао је Шоле.

Одговарајући на питање шта ће поручити лидерима Србије и Косова након последње кризе на северу Косова, Шоле је рекао да ће прво упозорити да се тако нешто не понови, јер је превише енергије претходних неколико недеља уложено да криза не ескалира у нешто што нико не жели да види, а то је насиље, пише Глас Америке.

– Радије бисмо ту дипломатску енергију уложили у разговоре о будућности Косова и Србије, будућности предлога о нормализацији који је Европска унија изнела, који би био укорењен у међусобном признању, јер је то пут за Косово и Србију да остваре своју евроатлантску судбину – казао је Шоле.

Он је додао да је добра вест што је спречена ескалација, али је поручио да САД не желе да се криза понови за неколико недеља због нечег другог. Говорећи о Заједници српских општина, Шоле је истакао да је за САД то приоритет и подсетио да су то јасно рекли.

– Сматрамо да је то обавеза која је преузета и Заједница треба да се успостави и то је, очигледно, кључни корак, али постоје многе друге ствари и обе стране имају још обавеза које треба да испуне. Зато је битно да одржимо разговоре, боље пре него касније – рекао је Шоле.

На питање да ли је европски предлог заснован на француско-немачком плану постао основа за правно обавезујући споразум Србије и Косова, амерички дипломата је казао да не жели да улази у детаље, јер мисли да је понекад у сваким преговорима најбоље оставити детаље иза затворених врата док све не буде спремно.

– Мислимо да је ЕУ изнела одрживу опцију и да је то добар пут, али биће тешко, биће потребно много рада и тешких одлука и храброст лидера да оставе своје разлике по страни и да ураде оно шта је у најбољем интересу њихових земаља – указао је Шоле.

Шоле је рекао да су са „колегама у Београду много разговарали о увођењу санкција Русији“, додавши да мисли да би Србија требало да им се прикључи.

– Јасно је да Србија настоји да се приближи Европској унији, али биће тешко остварити ту жељу ако не буде вољна да се придружи санкцијама које је ЕУ увела Русији. То је нешто о чему смо веома отворени и желели бисмо да Србија постане део тога – рекао је Шоле.