Прочитај ми чланак

Стејт департмент издваја 800.000 долара да „спасу“ младе Србе од руског утицаја

0

Амерички Стејт департмент планира да издвоји 800.000 долара за промоцију укључивања српске омладине од 18 до 30 година у друштвене процесе. У САД сматрају да ће рад са младима помоћи да се "врати поверење" друштва у демократске институције у Србији.

Биро за демократију, људска права и радна питања Стејт департмента САД спреман је да финансира пројекте који имају за циљ подршку грађанском ангажовању и оснаживању српске омладине за шта ће издвојити 800.000 долара.

„Циљ овог пројекта је да оживи поверење јавности у демократске инструменте и институције кроз укључивање младих у друштвене процесе“, наводи се у документу.

Стејт департмент је уверен да „руски злонамерни утицај и дезинформисање чињеница“ наводно подстичу ултранационалистичке покрете у земљи који „одвајају Србију од приступања ЕУ и демократског напретка“.

Осим тога, саопштено је да инвестициона активност Кине у Србији „доводи до повећања корупције, искоришћавања тржишта рада и искоришћавања рупа у мерама заштите животне средине“.

Циљ нове иницијативе је, између осталог како се наводи, да помогне младима, укључујући и припаднике мањина, да постану „агенти позитивних друштвених промена“ у земљи.

Додаје се да се активности у оквиру пројекта могу односити на укључивање младих у проучавање демократије, људских права, демократског дијалога и других активности.

Подсетимо, раније је Стејт департмент најавио планове за издвајање до 160.000 долара за програм који има за циљ, између осталог, „проширење приступа информацијама“, „развој вештина критичког мишљења и медијске писмености“ грађана Србије.

Како је наведено у документу, будући сарадници ће помоћи америчкој страни да оствари своје циљеве, чији ће задаци бити и спровођење курсева енглеског језика.

Нова америчка иницијатива требало би углавном да укључи интеракцију са младим људима, студентима, наставницима и осталим стручњацима. У неким случајевима је могућа сарадња са представницима медија или цивилног друштва.

„Амбасада САД у Београду зна да познавање енглеског језика отвара могућности за побољшање перспектива запошљавања грађана Србије, проширење приступа информацијама и знању, као и промоцију развоја критичког мишљења и медијске писмености“, наводи се у тексту.

Међутим, у оквиру иницијативе, од сарадника ће бити затражено да се фокусирају на „напредак ка приступању Србије ЕУ“. Конкретно, говори се о потреби побољшања енглеског језика локалних званичника у циљу комуникације са колегама из Европске уније.