Прочитај ми чланак

Стефановић узвраћа: Скај апликацију немам, то знају и ФБИ и полиција Русије

0

Министар одбране, некада полиције, Небојша Стефановић данас тврди како никада није имао било какву везу са кланом Вељка Беливука, нити са било којим другим криминалним кланом и је лаж да је користио телефон са Скај апликацијом, што је објавио режимски "Српски телеграф".

– Ради се о монструозној измишљотини, чији је циљ да ме посредно повеже са неком криминалном групом. Никада нисам имао такав телефон, нити остваривао комуникацију путем Скај апликације. Водио сам снажну кампању против организованог криминала и посебно истицао злоупотребу криптованих веза и Скај апликације коју користе криминалци. Истицао сам то и у разговору са европским полицијама, полицијом Руске Федерације и САД. Тим састанцима присуствовао је већи број наших полицијских службеника, који су, сарађујући са партнерским службама, размењивали информације о свему овоме – пише у изјави Стефановића чиме је само потврдио ранија сазнања да су стране службе разоткриле Беливуков клан.

– Све може да потврди директор ФБИ Кристофер Вреј, којег сам срео 2019, јер смо интензивно сарађивали са САД у борби против мафије и организованих криминалних група, посебно у сегменту супротстављања нарко-мафији, као и злоупотребама сајбер технологија. Истрага против криминалне групе Вељка Беливука започела је у време када сам обављао дужност министра унутрашњих послова и очигледно је кључни сегмент те истраге управо тренутак када је ФБИ разбио ту енкрипцију, повезао све оне који су користили Скај апликацију и стао на пут онима који злоупотребљавају ту технологију.

Како каже Стефановић, информације које је ФБИ поделио са европским и нашим службама значајно су помогле да се прикупе докази и подигне оптужница против ове криминалне групе.

– Баш зато, пошто и наше и стране стране службе знају ко су људи који су користили Скај апликацију и комуницирали са криминалним групама, имамо најчвршћи доказ да никада нисам имао такав телефон, нити остваривао комуникацију са криминалцима, јер бих до сада за то морао да одговарам. Нећу дозволити било коме да лажима и измишљотинама ставља мету на моја и леђа моје деце из само њима познатих разлога, а сигуран сам да ћемо једног дана сазнати зашто то раде – каже бивши шеф београдских напредњака уз напомену да тужи све који га повезују са убицама и тако му угрожавају живот.